Minder overstappers zorgverzekering

Eind 2013 stappen consumenten minder vaak over van zorgverzekering dan in voorgaande jaren. Verzekerden die wel overstappen, sluiten hun nieuwe polis gewoon direct bij de verzekeraar af, en minder vaak bij vergelijkingsites. Het onderzoek is afkomstig van zorgverzekeraars Univé en VGZ. Een belangrijke oorzaak is dat de zorgpremies voor 2014 voor de meeste consumenten dalen. Er is dan minder aanleiding om over te stappen.

Deze uitkomsten wijken flink af van onderzoeken van vergelijkingssites. Zij stelden recent juist dat het aantal overstappers jaar in jaar uit gestaag toeneemt. Nu is het zo dat de verzekeraars en de vergelijkingssites in de basis een strijdig belang hebben. Verzekeraars willen klanten natuurlijk graag voor lange duur behouden, terwijl vergelijkingssites het liefst willen dat consumenten elk jaar weer overstappen, daar verdienen zij namelijk aan.

Wie gelijk heeft, valt moeilijk te zeggen; de waarheid zal in het midden liggen. Belangrijke trend voor dit jaar lijkt ons inderdaad dat de zorgpremies niet stijgen maar zelfs dalen, hetgeen niet zal helpen om consumenten aan te sporen om eens grondig rond te kijken. Ook lijken veel consumenten een tikje overstap-moe. Vaak zijn consumenten al een keer overgestapt, en zij willen niet elk jaar deze moeite nemen. Verder geldt dat het positieve Robin Hood-imago van vergelijkers ook wat aan inflatie onderhevig is. Consumenten raken er steeds meer van doordrongen dat de vergelijkers grof geld verdienen aan elke overstapper, en dat het maar de vraag is of de vergelijker volledig in het belang van iedere individuele consument handelt.

 

Nieuwkomer Betch.nl

Nieuwkomende vergelijkingssite Betch heeft nog wat moeite om zich goed in de markt te positioneren. Want alhoewel Betch beweert dat zij alle aanbieders vergelijkt, blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. Althans, dit stelt … . En dat is lastig, want zij gaat er prat op de meest complete vergelijker van Nederland te zijn.

Vergelijkingswebsites kunnen de resultaten van vergelijkingen beïnvloeden. Door juist die aanvullende dekkingen of gebruik te kiezen, dat precies die aanbieders goed scoren, waar zij een vergoeding van krijgen. Het is lastig om dit exact te doorgronden. In onderstaande bron krijgt Betch een scherpe beoordeling. Wij vragen ons af of dit helemaal terecht is. Het is namelijk naar verluidt enorm lastig, zo niet onmogelijk, om alle tarieven van alle dekkingen van alle verzekeraars actueel te vergelijken. Precies om deze reden stellen de meeste vergelijkingswebsites dan ook niet dat ze alle aanbieders en producten vergelijken die op de markt zijn. Misschien dat Betch zich wat heeft vergaloppeert. Maar dan zou het Betch wel sieren als zij duidelijker aangeeft hoe compleet zij precies is. Zeggen dat je alles vergelijkt, en dat vervolgens blijkt dat dit niet het geval is, is ronduit kwalijk.

Een website die het anders probeert te doen, is Verzekeringen vergelijken. Zij zijn onafhankelijk en geven transparant aan hoe volledig ze zijn. Beperking blijft dat ook zij niet 100% volledig zijn. Het blijft dus behelpen op de vergelijkingssite-markt. Maar de laatste is zeker het proberen waard. Oordeelt u zelf!

 

Aanvullende verzekeringen bij zorgverzekering duur

De zorgverzekering bestaat tegenwoordig uit twee componenten; de basisverzekering en aanvullende verzekeringen. De basiszorgverzekering wordt elk jaar goedkoper. Daarentegen worden de aanvullende verzekeringen elk jaar duurder. De meerderheid van de zorgverzekeraars verhoogt de premie, variërend tussen 1 en 10 procent. Ongeveer de helft van de consumenten is hierover ontevreden. Zij vinden de premies van de aanvullende verzekeringen te hoog worden. Wellicht is dit een reden dat steeds meer consumenten slechts een basisverzekering afsluiten. Was dit aandeel in 2006 nog 6 procent, op dit moment heeft maar liefst 13% enkel een basisverzekering.

Ook dit jaar worden er weer veel overstappers verwacht, dat wil zeggen consumenten die veranderen van zorgverzekeraar. Het aantal overstappers neemt elk jaar iets toe. Een goed teken, want dit betekent dat de markt van zorgverzekeringen transparanter wordt.