Waarom zou ik een inboedelverzekering afsluiten?

Bent u net verhuisd naar een nieuwe koop- of huurwoning? Dan is het de hoogste tijd om uw verzekeringen weer een keer na te lopen. Het is natuurlijk een fijn gevoel om zeker te weten dat u goed bent verzekerd in het geval van schade. Een van de belangrijkste verzekeringen is de inboedelverzekering. De inboedelverzekering zorgt ervoor dat uw inboedel verzekerd is, bijvoorbeeld in het geval van diefstal of waterschade.

Wanneer een inboedelverzekering afsluiten

Bij het betrekken van een nieuwe woning kiezen de meeste mensen ervoor om een inboedelverzekering af te sluiten. Toch twijfelen nog veel mensen over het nut van een dergelijke verzekering. De inboedelverzekering is één van de goedkopere woonverzekeringen, voor een klein bedrag per maand bent u dus al verzekerd. Ondanks dat u wellicht verwacht dat de kans op schade aan uw inboedel niet heel groot is, blijkt dit in de praktijk toch niet zo te zijn. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat een lekkende kraan voor enorme waterschade zorgt in uw woning of appartement. Met de inboedelverzekering is al deze schade volledig gedekt.

Inboedelverzekering en brand

Niet alleen in het geval van waterschade of diefstal, maar ook in het geval van brand kan een inboedelverzekering uitkomst bieden. Zonder een inboedelverzekering is uw inboedel bij brand niet verzekerd, u zult dan alle kosten voor het vervangen van uw inboedel zelf moeten dragen. De kosten voor het vervangen van uw inboedel zijn doorgaans gigantisch hoog; tenslotte moet u rekening houden met de geldende nieuwprijzen.

Voor welk bedrag moet ik mijn inboedel verzekeren

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het bijzonder belangrijk dat u uzelf niet onverzekerd. Onderverzekeren betekent dat u bent verzekerd voor een lager bedrag dan de daadwerkelijke waarde van uw inboedel. Het resultaat hiervan is dat in het geval van brand, u een lager bedrag krijgt uitgekeerd dan de daadwerkelijke waarde van uw inboedel. Maak daarom altijd een realistische schatting van de waarde van uw inboedel en houdt het verzekerde bedrag hoger aan dan die schatting.

Gevonden op: waarom inboedelverzekering

 

Het afsluiten van een woonverzekering

Bij de aanschaf van een woning is het afsluiten van het een woonverzekering misschien niet het eerste waar u aan denkt. Toch kan het in uw situatie belangrijk zijn om een woonverzekering af te sluiten. De woonverzekering is in beginsel geen verplichte verzekering. Toch verplichten de meeste hypotheekverstrekkers woningbezitters om een woonverzekering in de vorm van een opstalverzekering af te sluiten. Daarmee zorgt de hypotheekverstrekker ervoor dat zij hun geld terugkrijgen op het moment dat het huis bijvoorbeeld zou afbranden.

Wat is een inboedelverzekering?

Ondanks dat de inboedelverzekering niet verplicht is, heeft vrijwel elk Nederlands huishouden een dergelijke verzekering. Het geeft natuurlijk een fijn gevoel om te weten dat de inboedel van uw woning verzekerd is in het geval van schade. Onder de inboedelverzekering is de schade voor o.a. brand- en schroeischade, blikseminslag, stormschade, waterschade en inbraak en diefstal verzekerd. Het vergelijken van inboedelverzekeringen kan gemakkelijk op deze website. Hierdoor kunt u op jaarbasis flink besparen op de kosten van uw inboedelverzekering.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering zorgt ervoor dat de kosten die ontstaan bij schade aan uw woning worden vergoed. De meeste huizenbezitters kiezen ervoor om naast een inboedelverzekering ook een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering is daarnaast ook vaak verplicht op het moment dat u een woning koopt met een hypotheek. Met een opstalverzekering wordt de schade door brand, blikseminslag, stormschade, waterschade en hagelschade vergoed. Op onze website kunt u gemakkelijk de verschillende opstalverzekeringen met elkaar vergelijken. Het is aan te raden om de vergelijking zorgvuldig uit te voeren, u kunt door goed te vergelijken namelijk veel geld besparen.

Is een woonverzekering aan te raden?

Over het algemeen is het verstandig om een woonverzekering af te sluiten. U wilt er natuurlijk niet aan denken dat er schade ontstaat aan uw inboedel of woning en dat u hiervoor niet goed bent verzekerd.

Relevant

rechtsbijstand gekoppeld aan woonverzekerinh
 

Is mijn huis goed verzekerd tijdens de vakantie?

Tijdens de vakantie blijft je huis onbewaakt. Het kan gebeuren dat de verkeerde mensen er lucht van krijgen dat er niemand thuis is. Dit wetende hebben inbrekers alle tijd om jouw huis uit te pluizen. Keert de opstalverzekering en de inboedelverzekering uit bij schade door inbraak in jouw huis tijdens de vakantie?

Voordat je op vakantie gaat doe je er alles aan om inbraak te voorkomen. Maar helaas kun je het niet uitsluiten. Je kunt de kans op inbraak wel verkleinen. De belangrijkste tip is om je huis bewoond te laten lijken. Door middel van een timer kun je lampen laten branden tussen bijvoorbeeld 21.30 uur en middernacht. Tegenwoordig kun je dit zelfs al via een app regelen. Je brievenbus leeg laten halen is ook aan te raden.

Wat als er toch wordt ingebroken?

Als je de nodige zorg hebt geschonken aan het beveiligen van jouw huis, kun je schade indienen bij jouw verzekeraar. Je moet de deuren goed afgesloten hebben en je hebt een reservesleutel niet onder de deurmat gelegd. De braakschade en de schade aan het huis zelf kun je indienen bij de opstalverzekeraar. Gestolen en vernielde spullen in jouw huis claim je op de inboedelverzekering.

Worden er eisen gesteld aan de sloten op het huis?

Nee, normaal gesproken niet. Verzekeraars kunnen wel eisen stellen, maar daar moeten ze mee komen bij het afsluiten van de verzekering. Bij inbraak kunnen ze niet ineens met eisen komen met betrekking tot het hang- en sluitwerk. Je moet wel verplicht aangifte doen bij de politie en de schade moet zo snel mogelijk gemeld worden.