Gaat premie voor zorgverzekering in 2017 omhoog?

Gaat de premie voor de zorgverzekering in 2017 stijgen? Met Prinsjesdag heeft het kabinet voorspeld dat de premie voor de zorgverzekering van 2017 met een paar euro’s gaat stijgen. Helaas pakt het in de praktijk anders uit.

De zorgverzekeraars moeten de premie voor de zorgverzekering uiterlijk half november bekend maken. Van de ruime tijd maken veel grote verzekeraars ook gebruik van. Ze willen eerst weten wat de concurrentie doet voordat ze de premie voor volgend jaar bekend maken. De verzekeraar DSW doet niet aan dit spelletje mee. Zij hebben de premie voor 2017 al in september bekend gemaakt.

De zorgpremie 2017 van DSW

Door de voorspellingen van het Kabinet werd er een licht stijgende premie verwacht, maar DSW kwam met een verhoging van maar liefst €9,25 per maand. Dit is €5,75 per maand meer dan verwacht. Volgens DSW heeft de politiek bij de voorspellingen er rekening mee gehouden dat de zorgverzekeraars een deel van hun vermogen gingen gebruiken om de premie omlaag te brengen. Dat is geen onlogische gedachte, want verzekeraars hebben de zorgpremie van 2016 al kunstmatig laag gehouden door hun reserves in te zetten. Helaas mogen verzekeraars niet nog meer interen op hun vermogen, anders voldoen ze niet meer aan de kapitaaleisen van de toezichthouders.

Nu is het nog maar de vraag wat de andere verzekeraars doen. Drukken zij ook een tientje bij de premie op of kunnen ze de verhoging beperkt houden? Het loont ook in 2017 weer om de premies van de verzekeraars te vergelijken. De verschillen zullen zoals ieder jaar groot zijn.

Hoeveel levert overstappen zorgverzekering op?

Elk jaar in december stappen honderdduizenden consumenten over van zorgverzekeraar. Dit jaar zijn maar liefst 1,4 miljoen consumenten van plan om een andere zorgverzekering af te sluiten.

Overstappen zorgverzekering 2016

Wanneer is overstappen zinvol? Hoeveel levert overstappen eigenlijk op? Het antwoord kan niet in algemene zin worden gegeven. Daarvoor is het echt nodig om zelf zorgverzekeraars te vergelijken. De besparing hangt af van hoeveel u nu betaalt, en welk eigen risico en aanvullende dekkingen u wenst.

Wel kan een indicatie worden gegeven. Gemiddeld genomen kunnen consumenten maximaal 531 euro besparen. Dat is namelijk het verschil tussen de allergoedkoopste basiszorgverzekering met het allerhoogste eigen risico (385 euro), in vergelijking met allerduurste zorgverzekering met het allerlaagste eigen risico (885 euro). Dat is toch bijna zo’n 50 euro per maand dat kan worden bespaard!

Direct zorgpremies vergelijken

Wilt u uw besparing weten? U kunt hier online de goedkoopste zorgverzekering voor 2016 vinden. Vul hieronder uw gegevens in, en bekijk onze vergelijking.

Aanvullend toch een vrije zorgkeuze bij natura- of budgetpolis

Normaliter heb je bij een budgetpolis of natura-polis geen vrije keuze voor arts of ziekenhuis. De bedoeling is dat de verzekerde bewust dit risico neemt. Maar Independer heeft dit slim ondervangen via een aanvullende verzekering. Independer heeft hiertoe een innovatief verzekeringsproduct opgezet; namelijk de Vrije Ziekenhuiskeuze, een aanvullende verzekering waarbij je een vrije zorgkeuze krijgt bij het afsluiten van een natura- of budgetpolis.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hier sterke vraagtekens bij, en zou het liefst deze aanvullende verzekering verbieden. De aanvullende verzekering met toch wel een vrije zorgkeuze, tast de beginselen van de Zorgverzekeringswet aan, doordat de verzekering de kosten vergoedt die een natura- of budgetpolis niet vergoedt. Dit kan op termijn de marktwerking van ziektekostenverzekeringen ondermijnen.

Independer is zich van geen kwaad bewust, en vind dat alle consumenten vrijelijk moeten kunnen kiezen om bij een budgetpolis alsnog vrije zorgkeuze te kunnen kiezen.

Dit is voor veel consumenten een interessant model; er kan tegen lage kosten een budgetpolis worden afgesloten, met alsnog de mogelijkheid voor een vrije zorgkeuze via de ‘Vrije Ziekenhuiskeuze’. Met name voor jongeren met weinig zorgbehoefte kan dit interessant zijn. De vraag is of het model in 2015 stand houdt. Het laatste woord zal hier nog niet over gezegd zijn, we houden de ontwikkelingen in de gaten.

Relevant

budget polis met aanvullende verzekering keuze ziekenhuis