Zorgverzekering 2019 kiezen

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een zorgverzekering voor het komende jaar 2019? Belangrijkste keuzes zijn het eigen risico, de zorgkeuze en uiteraard de omvang van de dekking.

Basisverzekering

Alle verzekeraars in Nederland dienen een basiszorgverzekering met een basispakket aan te bieden. De kosten van deze basisverzekering varieren van ongeveer € 87,- tot € 105,- per maand.

Eigen risico: minimaal € 385, maximaal € 885

Hoeveel eigen risico is verstandig om te nemen? In Nederland is voor 2019 het minimale eigen risico gesteld op € 385,- per jaar. U kunt dit naar eigen keuze verhogen tot € 885,-. Heeft u bijna nooit iets? Dan is het te overwegen om een hoger eigen risico te nemen. Bij een keuze voor het hoogste eigen risico, u neemt dan een extra eigen risico van € 500,-, zijn de premies gemiddeld genomen ongeveer € 250,- per jaar lager. Dat is dus een kans van ongeveer 50%. Hoe groot is de kans dat u bovenop de drempel van € 385,- die u toch al als eigen risico moet nemen, nog eens € 500,- extra kwijt bent? Bekijk over de afgelopen jaren hoe vaak u hiervan gebruik heeft gemaakt, en schat uw kansen voor het komende jaar in.

Zorgkeuze: wel of niet vrij in het kiezen van een zorgaanbieder

Wilt u vrij zijn om zelf uw zorgverlener te kiezen, of maakt dat u minder uit, en vindt u het prima om zorg af te nemen bij een zorgaanbieder die is gecontracteerd door uw zorgverzekeraar? (Dit laatste wordt ook wel zorg in natura genoemd.) De meeste doktoren en zorgverleners zijn bij de grote zorgverzekeraars aangesloten. Het maakt dan niet uit of u kunt kiezen, want u komt toch bij dezelfde dokter terecht. Maar als u de voorkeur voor een specifieke zorgverlener hebt, zoals een fysiotherapeut of een specifieke arts, dan kan het voorkomen dat u voor een volledige vergoeding naar een andere zorgverlener moet. U kunt in onze vergelijker bij het eerste kopje ‘Zorgkeuze’ kiezen voor ‘Geen voorkeur’, dan bent u aangewezen op de verleners die een overeenkomst hebben met uw verzekeraar. Kiest u voor ‘Vrije keuze’, dan kunt u zelf kiezen. De meerkosten voor een eigen keuze bedragen ongeveer € 5,- tot € 10,- per maand.

Dekking: basisverzekering of aanvullende dekkingen

Veel Nederlanders kiezen naast de basisverzekering voor diverse aanvullende dekkingen. Veel gekozen aanvullende dekkingen zijn de tandarts,
(fysio)therapieën, alternatieve geneeswijzen, lenzen en brillen, orthodontie tot 18 jaar en buitenlanddekking.

  • Tandarts: Bij de aanvullende dekking voor tandartskosten kunt u doorgaans kiezen welk percentage en maximale bedrag u verzekerd wilt hebben. Vaak is de dekking beperkt tot 75% van de kosten.
  • Fysiotherapie: Bij fysiotherapie worden doorgaans maximaal 10 behandelingen per jaar vergoed.
  • Alternatieve geneeswijzen: Onder alternatieve geneeswijzen worden kosten van een acupuncturist, homeopaat of chiropractor verstaan.
  • Lenzen en brillen: Voor de dekking brillen en lenzen geldt doorgaans een maximaal bedrag op jaarbasis.
  • Buitenlanddekking: Via de basisverzekering is iedereen verzekerd voor medische kosten, ook in het buitenland. Bij een buitenlanddekking bent u aanvullend verzekerd voor hogere medische kosten in het buitenland dan die worden gedekt door de basisverzekering.

Kiest u alle dekkingen? Dan bent u ongeveer € 50,- tot € 100,- per maand extra kwijt.

Samengevat bedraagt de maandelijks premie voor een basisverzekering met een minimaal eigen risico ongeveer € 105,- tot € 120,- per maand, met een kleine plus van nog eens € 10,- per maand als u een vrije zorgkeuze wilt, en hogere kosten als u kiest voor een van de aanvullende dekkingen. U kunt het zo duur maken als u zelf wilt. Het kan ook heel voordelig. Voorbeelden van de goedkoopste zorgverzekeringen zijn de HEMA Basisverzekering of de FBTO zorgverzekering natura met een maandelijkse premie van slechts € 87,- per maand bij een maximaal eigen risico van € 885,-.

U kunt makkelijk de goedkoopste zorgverzekeringen voor 2019 vergelijken via onze vergelijker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *