Minder overstappers zorgverzekering

Eind 2013 stappen consumenten minder vaak over van zorgverzekering dan in voorgaande jaren. Verzekerden die wel overstappen, sluiten hun nieuwe polis gewoon direct bij de verzekeraar af, en minder vaak bij vergelijkingsites. Het onderzoek is afkomstig van zorgverzekeraars Univé en VGZ. Een belangrijke oorzaak is dat de zorgpremies voor 2014 voor de meeste consumenten dalen. Er is dan minder aanleiding om over te stappen.

Deze uitkomsten wijken flink af van onderzoeken van vergelijkingssites. Zij stelden recent juist dat het aantal overstappers jaar in jaar uit gestaag toeneemt. Nu is het zo dat de verzekeraars en de vergelijkingssites in de basis een strijdig belang hebben. Verzekeraars willen klanten natuurlijk graag voor lange duur behouden, terwijl vergelijkingssites het liefst willen dat consumenten elk jaar weer overstappen, daar verdienen zij namelijk aan.

Wie gelijk heeft, valt moeilijk te zeggen; de waarheid zal in het midden liggen. Belangrijke trend voor dit jaar lijkt ons inderdaad dat de zorgpremies niet stijgen maar zelfs dalen, hetgeen niet zal helpen om consumenten aan te sporen om eens grondig rond te kijken. Ook lijken veel consumenten een tikje overstap-moe. Vaak zijn consumenten al een keer overgestapt, en zij willen niet elk jaar deze moeite nemen. Verder geldt dat het positieve Robin Hood-imago van vergelijkers ook wat aan inflatie onderhevig is. Consumenten raken er steeds meer van doordrongen dat de vergelijkers grof geld verdienen aan elke overstapper, en dat het maar de vraag is of de vergelijker volledig in het belang van iedere individuele consument handelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten