Aanvullend toch een vrije zorgkeuze bij natura- of budgetpolis

Normaliter heb je bij een budgetpolis of natura-polis geen vrije keuze voor arts of ziekenhuis. De bedoeling is dat de verzekerde bewust dit risico neemt. Maar Independer heeft dit slim ondervangen via een aanvullende verzekering. Independer heeft hiertoe een innovatief verzekeringsproduct opgezet; namelijk de Vrije Ziekenhuiskeuze, een aanvullende verzekering waarbij je een vrije zorgkeuze krijgt bij het afsluiten van een natura- of budgetpolis.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hier sterke vraagtekens bij, en zou het liefst deze aanvullende verzekering verbieden. De aanvullende verzekering met toch wel een vrije zorgkeuze, tast de beginselen van de Zorgverzekeringswet aan, doordat de verzekering de kosten vergoedt die een natura- of budgetpolis niet vergoedt. Dit kan op termijn de marktwerking van ziektekostenverzekeringen ondermijnen.

Independer is zich van geen kwaad bewust, en vind dat alle consumenten vrijelijk moeten kunnen kiezen om bij een budgetpolis alsnog vrije zorgkeuze te kunnen kiezen.

Dit is voor veel consumenten een interessant model; er kan tegen lage kosten een budgetpolis worden afgesloten, met alsnog de mogelijkheid voor een vrije zorgkeuze via de ‘Vrije Ziekenhuiskeuze’. Met name voor jongeren met weinig zorgbehoefte kan dit interessant zijn. De vraag is of het model in 2015 stand houdt. Het laatste woord zal hier nog niet over gezegd zijn, we houden de ontwikkelingen in de gaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten