Opstalverzekering duurder door extreme weersomstandigheden

Steeds vaker komen er in ons land extreme regenbuien voor. Volgens het KNMI zal deze ontwikkeling door blijven gaan de komende decennia. Op lange termijn is de verwachting dat de premie voor de opstalverzekering sterk verhoogd moet worden.

Er wordt een stijgende schadelast door regenval verwacht tot 25 procent vanaf nu tot het jaar 2050. Deze verwachting is gebaseerd op cijfers van het KNMI over de klimaatsverandering. Er worden korte hevige regenbuien verwacht tot wel 150 millimeter water in twee uur tijd.

Gemeenten moeten maatregelen treffen om beter bestand te zijn tegen deze regenbuien. De zeer zware “piekbuien” zullen zorgen voor een grote watertoevoer waar de riolering niet tegen bestand is. Als water niet weg kan lopen zal het schade aanrichten aan onze huizen. Bij een stijging van de schadelast door waterschade, is het logisch dat de verzekeringspremies ook gaan stijgen.

Volgens verzekeraars moeten gemeenten nu al zorgen voor meer groen. Het water moet namelijk de mogelijkheid hebben om weg te kunnen lopen. De rioolbuizen moeten bredere en eigenlijk moet er ook een manier worden gevonden om water op te kunnen vangen als er binnen een korte periode extreem veel regen valt.

Het is niet ondenkbaar dat opstalverzekeraars in de toekomst verschillende premies gaat hanteren per plaats of regio. In gemeenten waar vaak waterschade ontstaat zal een hogere premie in rekening worden gebracht.

Laten we hopen dat gemeenten er serieus werk van gaan maken om nu al in te springen op de problematiek die zich pas in de toekomst voor gaat doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten