Hoeveel kun je besparen op de zorgverzekering?

De premies voor de zorgverzekering van 2017 zijn bekend. De nieuwe polis krijg je thuisgestuurd, maar het zal een flinke teleurstelling zijn. De premies zijn zelfs tot 12 euro per maand gestegen.

Tot 31 december kun je jouw zorgverzekering nog opzeggen, maar dat doe je natuurlijk niet zomaar. Je wilt eerst een andere zorgverzekering kiezen. Gelukkig hoef je niet zelf alle websites van verzekeraars af te speuren op zoek naar de beste deal. Je kunt eenvoudig via onze zorgvergelijker polissen vergelijken en de beste kiezen. Een eenvoudige en snelle manier om in 2017 honderden euro’s te besparen.

Wat als de nieuwe verzekeraar mijn aanvraag afwijst?

Veel Nederlanders durven onterecht niet over te stappen naar een andere zorgverzekering. Het lijkt veel gedoe en de angst bestaat dat de overstap niet goed komt. Die angst is volkomen onterecht. De nieuwe zorgverzekeraar zorgt voor de opzegging van je oude zorgverzekering. Je ontvangt de bevestiging van de nieuwe verzekeraar. Je nieuwe verzekeraar is verplicht om je voor de basisverzekering te accepteren. Voor de aanvullende verzekering kunnen er toetredingseisen gelden, maar dat is meestal niet het geval.

Waarom zou je teveel betalen?

De meeste consumenten zitten nog steeds bij de zorgverzekeraar waar ze in 2006 bij terecht zijn gekomen. Waarom? Omdat het eng is om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Jarenlang zijn om dezelfde reden Nederlanders ook te lang trouw gebleven aan de te dure energiemaatschappijen. Er wordt nu massaal overgestapt, en wat blijkt? De concurrentie neemt toe en de tarieven worden scherper. Met de zorgverzekering gaat dit waarschijnlijk ook gebeuren. Er moet namelijk een keer een einde komen aan de jaarlijks stijgende premie van de zorgverzekering.

 

Gaat premie voor zorgverzekering in 2017 omhoog?

Gaat de premie voor de zorgverzekering in 2017 stijgen? Met Prinsjesdag heeft het kabinet voorspeld dat de premie voor de zorgverzekering van 2017 met een paar euro’s gaat stijgen. Helaas pakt het in de praktijk anders uit.

De zorgverzekeraars moeten de premie voor de zorgverzekering uiterlijk half november bekend maken. Van de ruime tijd maken veel grote verzekeraars ook gebruik van. Ze willen eerst weten wat de concurrentie doet voordat ze de premie voor volgend jaar bekend maken. De verzekeraar DSW doet niet aan dit spelletje mee. Zij hebben de premie voor 2017 al in september bekend gemaakt.

De zorgpremie 2017 van DSW

Door de voorspellingen van het Kabinet werd er een licht stijgende premie verwacht, maar DSW kwam met een verhoging van maar liefst €9,25 per maand. Dit is €5,75 per maand meer dan verwacht. Volgens DSW heeft de politiek bij de voorspellingen er rekening mee gehouden dat de zorgverzekeraars een deel van hun vermogen gingen gebruiken om de premie omlaag te brengen. Dat is geen onlogische gedachte, want verzekeraars hebben de zorgpremie van 2016 al kunstmatig laag gehouden door hun reserves in te zetten. Helaas mogen verzekeraars niet nog meer interen op hun vermogen, anders voldoen ze niet meer aan de kapitaaleisen van de toezichthouders.

Nu is het nog maar de vraag wat de andere verzekeraars doen. Drukken zij ook een tientje bij de premie op of kunnen ze de verhoging beperkt houden? Het loont ook in 2017 weer om de premies van de verzekeraars te vergelijken. De verschillen zullen zoals ieder jaar groot zijn.

 

Hoeveel levert overstappen zorgverzekering op?

Elk jaar in december stappen honderdduizenden consumenten over van zorgverzekeraar. Dit jaar zijn maar liefst 1,4 miljoen consumenten van plan om een andere zorgverzekering af te sluiten.

Overstappen zorgverzekering 2016

Wanneer is overstappen zinvol? Hoeveel levert overstappen eigenlijk op? Het antwoord kan niet in algemene zin worden gegeven. Daarvoor is het echt nodig om zelf zorgverzekeraars te vergelijken. De besparing hangt af van hoeveel u nu betaalt, en welk eigen risico en aanvullende dekkingen u wenst.

Wel kan een indicatie worden gegeven. Gemiddeld genomen kunnen consumenten maximaal 531 euro besparen. Dat is namelijk het verschil tussen de allergoedkoopste basiszorgverzekering met het allerhoogste eigen risico (385 euro), in vergelijking met allerduurste zorgverzekering met het allerlaagste eigen risico (885 euro). Dat is toch bijna zo’n 50 euro per maand dat kan worden bespaard!

Direct zorgpremies vergelijken

Wilt u uw besparing weten? U kunt hier online de goedkoopste zorgverzekering voor 2016 vinden. Vul hieronder uw gegevens in, en bekijk onze vergelijking.