Het afsluiten van een woonverzekering

Bij de aanschaf van een woning is het afsluiten van het een woonverzekering misschien niet het eerste waar u aan denkt. Toch kan het in uw situatie belangrijk zijn om een woonverzekering af te sluiten. De woonverzekering is in beginsel geen verplichte verzekering. Toch verplichten de meeste hypotheekverstrekkers woningbezitters om een woonverzekering in de vorm van een opstalverzekering af te sluiten. Daarmee zorgt de hypotheekverstrekker ervoor dat zij hun geld terugkrijgen op het moment dat het huis bijvoorbeeld zou afbranden.

Wat is een inboedelverzekering?

Ondanks dat de inboedelverzekering niet verplicht is, heeft vrijwel elk Nederlands huishouden een dergelijke verzekering. Het geeft natuurlijk een fijn gevoel om te weten dat de inboedel van uw woning verzekerd is in het geval van schade. Onder de inboedelverzekering is de schade voor o.a. brand- en schroeischade, blikseminslag, stormschade, waterschade en inbraak en diefstal verzekerd. Het vergelijken van inboedelverzekeringen kan gemakkelijk op deze website. Hierdoor kunt u op jaarbasis flink besparen op de kosten van uw inboedelverzekering.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering zorgt ervoor dat de kosten die ontstaan bij schade aan uw woning worden vergoed. De meeste huizenbezitters kiezen ervoor om naast een inboedelverzekering ook een opstalverzekering af te sluiten. Een opstalverzekering is daarnaast ook vaak verplicht op het moment dat u een woning koopt met een hypotheek. Met een opstalverzekering wordt de schade door brand, blikseminslag, stormschade, waterschade en hagelschade vergoed. Op onze website kunt u gemakkelijk de verschillende opstalverzekeringen met elkaar vergelijken. Het is aan te raden om de vergelijking zorgvuldig uit te voeren, u kunt door goed te vergelijken namelijk veel geld besparen.

Is een woonverzekering aan te raden?

Over het algemeen is het verstandig om een woonverzekering af te sluiten. U wilt er natuurlijk niet aan denken dat er schade ontstaat aan uw inboedel of woning en dat u hiervoor niet goed bent verzekerd.

Relevant

rechtsbijstand gekoppeld aan woonverzekerinh
 

Opstalverzekering duurder door extreme weersomstandigheden

Steeds vaker komen er in ons land extreme regenbuien voor. Volgens het KNMI zal deze ontwikkeling door blijven gaan de komende decennia. Op lange termijn is de verwachting dat de premie voor de opstalverzekering sterk verhoogd moet worden.

Er wordt een stijgende schadelast door regenval verwacht tot 25 procent vanaf nu tot het jaar 2050. Deze verwachting is gebaseerd op cijfers van het KNMI over de klimaatsverandering. Er worden korte hevige regenbuien verwacht tot wel 150 millimeter water in twee uur tijd.

Gemeenten moeten maatregelen treffen om beter bestand te zijn tegen deze regenbuien. De zeer zware “piekbuien” zullen zorgen voor een grote watertoevoer waar de riolering niet tegen bestand is. Als water niet weg kan lopen zal het schade aanrichten aan onze huizen. Bij een stijging van de schadelast door waterschade, is het logisch dat de verzekeringspremies ook gaan stijgen.

Volgens verzekeraars moeten gemeenten nu al zorgen voor meer groen. Het water moet namelijk de mogelijkheid hebben om weg te kunnen lopen. De rioolbuizen moeten bredere en eigenlijk moet er ook een manier worden gevonden om water op te kunnen vangen als er binnen een korte periode extreem veel regen valt.

Het is niet ondenkbaar dat opstalverzekeraars in de toekomst verschillende premies gaat hanteren per plaats of regio. In gemeenten waar vaak waterschade ontstaat zal een hogere premie in rekening worden gebracht.

Laten we hopen dat gemeenten er serieus werk van gaan maken om nu al in te springen op de problematiek die zich pas in de toekomst voor gaat doen.

Relevant

woonhuisverzekering duurder
 

Inboedelverzekering duur

Let op; het consumenten TV-programma Kassa van de Vara waarschuwt dat inboedelverzekeringen sterk in prijs kunnen verschillen. Bij sommige verzekeraars bent u drie maal zoveel premie kwijt als bij de goedkoopste. Verzekeraars rekenen erop dat klanten te lui zijn precies de verzekering te vergelijken, en toch niet overstappen.

Ons advies; neemt u eens een keer een uurtje de tijd om uw polis van uw opstalverzekering, inboedelverzekering of woonverzekering uit uw archief te halen en op internet bij een vergelijkingswebsite te kijken of uw verzekering niet te duur is. Kijk bijvoorbeeld bij Woonverzekering voor meer informatie.