Tips bij het vergelijken van verzekeraars

Hoogstwaarschijnlijk behoort het vergelijken van verzekeraars en het vergelijken van verzekeringen niet tot uw favoriete jaarlijkse bezigheden. Toch kunt u door goed te vergelijken veel geld besparen. Daar waar u misschien geen geld bespaart, kunt u door te vergelijken toch een verzekering afsluiten met aanzienlijk betere polisvoorwaarden. Door verzekeraars te vergelijken kunt u dus enerzijds besparen op de maandelijkse premiekosten en anderzijds de kwaliteit van uw verzekeringspolis verhogen. In dit artikel geven we u een aantal tips, waardoor het vergelijken van verzekeraars en verzekeringen een stuk gemakkelijker weet.

1. Kies de juiste momenten om verzekeraars te vergelijken

Gedurende het jaar zijn er meerdere momenten waarop het vergelijken van verzekeraars aanzienlijke voordelingen met zich meebrengt. Voor het vergelijken van zorgverzekeraars ligt dit moment bijvoorbeeld aan het eind van elk kalanderjaar. Aan het eind van het jaar starten de grote verzekeraars gigantische marketingcampagnes, waardoor de prijzen voor een verzekering vaak ook aanzienlijk lager liggen. Onder zorgverzekeraars heerst een aanzienlijke concurrentiestrijd, waar jij als consument bij het vergelijken natuurlijk goed van kunt profiteren!

2. Vergelijk ook de minder bekende verzekeraars

De meeste consumenten kiezen voor specifieke verzekeraars, omdat zij deze goed kennen of er al langere tijd klant zijn (geweest). Toch loont het ook om de minder bekende (online) verzekeraars goed te vergelijken. Deze verzekeraars hebben vaak minder (marketing)kosten en kunnen daardoor ook aanzienlijk lagere premies aanbieden. Natuurlijk is het ook van belang (net als bij de bekendere verzekeraars) om de polisvoorwaarden voor het afsluiten van de verzekering goed door te nemen.

3. Wacht niet te lang met beslissen

Heb je eenmaal een goede verzekering gevonden met voordelige polisvoorwaarden? Wacht dan niet te lang met het afsluiten van de verzekering. De premies van verzekeraars kunnen, mede vanwege concurrentiestrijd, op korte termijn flink fluctueren. Daar waar u nu bijvoorbeeld een premie voor een voordelig tarief kunt afsluiten bij een verzekeraar, kan dit tarief over enkele weken tot wel dubbel zo hoog zijn. Weet u zeker dat u de verzekering nodig hebt? Sluit dan de verzekering direct af!

 

Welke verzekeringen kun je het beste vergelijken?

In principe zijn alle verzekeringen te vergelijken. Er zitten namelijk grote verschillen in premie en in de dekkingen bij de diverse verzekeraars. Toch zijn er een aantal verzekeringen waar meer winst mee behaald kan worden. De beste verzekering om te vergelijken is de autoverzekering. De premieverschillen kunnen namelijk ontzettend groot zijn.

Wist je dat je bij de duurste verzekeraar in sommige gevallen tot vier keer zoveel premie moet betalen in vergelijking met de goedkoopste verzekeraar? Op de autoverzekering kun je eenvoudig een paar honderd euro besparen door de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit wordt mede veroorzaakt door strategie van verzekeraars. Verzekeraars richten zich vaak op bepaalde doelgroepen. Bij verzekeraar X kunnen verzekerden tussen 40 en 50 jaar oud goedkoper verzekeren, terwijl verzekeraar Y zich weer speciaal richt op jonge bestuurders tot bijvoorbeeld 24 jaar oud.

Verbaas je er niet over, maar profiteer ervan

Vergelijk je autoverzekering maar eens met het huidige aanbod. Zit je al jaren bij dezelfde verzekeraar? Grote kans dat je aanzienlijk kunt besparen. De grootste besparing is te realiseren door jaarlijks de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Het lijkt veel moeite, maar een verzekering oversluiten kost je hooguit een paar minuten tijd.

Verschil in dekking

Alle verzekeraars hanteren ongeveer dezelfde dekkingen. Er zullen nauwelijks verschillen zitten tussen de WA/casco verzekeringen van de tientallen verzekeraars. Het zullen in ieder geval geen essentiële verschillen zijn. Verzekeraars hebben namelijk de neiging om elkaar te kopiëren. Zodra één verzekeraar komt met vernieuwende ruimere polisvoorwaarden, overwegen ook de overige verzekeraars om verruimingen in de polisvoorwaarden op te nemen.

Kortom, vergelijken loont en zal je een grote besparing op de dure autoverzekering kunnen opleveren. Als je toch bezig bent, kun je ook gelijk even kijken naar de prijsverschillen in de overige verzekeringen.

 

Ieder jaar de verzekeringen vergelijken bespaart geld

Bij het afsluiten van een verzekering kunt u kiezen uit tientallen verschillende verzekeraars. De onderlinge concurrentie is groot. Als consument kunt u hiervan profiteren door regelmatig uw verzekeringen te vergelijken. Op deze manier kunt u de verzekering beter afstemmen op de risico’s en u kunt veel geld besparen.

Waarom vraagt de ene verzekeraar voor het verzekeren van uw auto €40 per maand, terwijl de andere verzekeraar op €85 per maand zit? De verschillen in premie kunnen diverse oorzaken hebben. De verschillen kunnen veroorzaakt worden door afwijkende dekkingen, maar over het algemeen blijkt dat verzekeraars de polissen voor en groot deel op elkaar afstemt hebben. De verschillen in premies kunnen zo groot zijn dat je op jaarbasis voor alle verzekeringen samen tot wel €1.000 kunt besparen.

Vergelijk jaarlijks alle verzekeringen

Consumenten zien de voordelen van het vergelijken van verzekeringen vaak wel in, maar ze vergeten om alle verzekeringen te vergelijken. Door alleen de autoverzekering en de zorgverzekering te vergelijken laat u nog steeds veel geld liggen. Neem bijvoorbeeld ook de opstal – en de inboedelverzekering mee in de vergelijking. Heeft u een overlijdensrisicoverzekering die al meerdere jaren loopt? Vergelijk uw premie met het huidige aanbod. De tarieven zijn namelijk sterk verlaagd. Zeg de oude verzekering pas op als de nieuwe verzekering is geaccepteerd.

Na één jaar is de verzekering dagelijks opzegbaar

Standaard bieden verzekeraars tegenwoordig contracten aan met een looptijd van één jaar. Na het eerste jaar is de verzekering dagelijks opzegbaar. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar een opzegtermijn van één maand mag hanteren. Bij een opzegging op 10 maart heef de verzekeraar het recht om de polis pas op te zeggen per 10 april.

Een bijkomend voordeel is dat u bij het vergelijken de verzekeringen ook even weer onder ogen krijgt. Mogelijk zijn de verzekeringen niet meer goed afgestemd op uw situatie.