Vaste lasten in 2019 10% duurder

In 2019 zijn de vaste lasten voor een gemiddeld Nederlands gezin gestegen met € 700,- naar zo’n € 7.000,- per jaar. Dat is een stijging van 10%(!). De stijging vloeit vooral voort uit een verhoging van de energiebelastingen en de zorgpremies. Maar ook de verhoging van de lage BTW van 6% naar 9% speelt parten.

Dit alles betekent dat consumenten nog beter op hun kosten letten. En dat is te merken. Op diverse vergelijkingssites is het aantal overstappers van verzekeringen, energieleverancier of telecomprovider met maar liefst een kwart gestegen. Niet onlogisch, want met overstappen van verzekeraar kan een Nederlands huishouden zomaar € 200 tot € 300 op jaarbasis besparen. Consumenten stappen vooral over in de laatste drie maanden van het jaar. Met name bij zorgverzekeringen en autoverzekeringen stappen consumenten steeds vaker over naar een nieuwe verzekeraar.

De zorgverzekeraars wijzigen elk jaar hun premie en het pakket dat is verzekerd. Daarom is het zeker verstandig om te checken of je zorgverzekeraar nog wel de beste zorgverzekering voor jouw omstandigheden en situatie biedt.
Nog in sterkere mate geldt dit voor je autoverzekering. Autoverzekeraars bieden overstappers een welkomstpremie die kan oplopen tot € 150 per jaar. Als je elk jaar overstapt, kan je dus elk jaar profiteren van een flinke korting. Kijk verder bij onze zorgverzekering vergelijker of autoverzekering vergelijker of jij kan besparen op je verzekering.

 

Zorgverzekering 2019 kiezen

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een zorgverzekering voor het komende jaar 2019? Belangrijkste keuzes zijn het eigen risico, de zorgkeuze en uiteraard de omvang van de dekking.

Basisverzekering

Alle verzekeraars in Nederland dienen een basiszorgverzekering met een basispakket aan te bieden. De kosten van deze basisverzekering varieren van ongeveer € 87,- tot € 105,- per maand.

Eigen risico: minimaal € 385, maximaal € 885

Hoeveel eigen risico is verstandig om te nemen? In Nederland is voor 2019 het minimale eigen risico gesteld op € 385,- per jaar. U kunt dit naar eigen keuze verhogen tot € 885,-. Heeft u bijna nooit iets? Dan is het te overwegen om een hoger eigen risico te nemen. Bij een keuze voor het hoogste eigen risico, u neemt dan een extra eigen risico van € 500,-, zijn de premies gemiddeld genomen ongeveer € 250,- per jaar lager. Dat is dus een kans van ongeveer 50%. Hoe groot is de kans dat u bovenop de drempel van € 385,- die u toch al als eigen risico moet nemen, nog eens € 500,- extra kwijt bent? Bekijk over de afgelopen jaren hoe vaak u hiervan gebruik heeft gemaakt, en schat uw kansen voor het komende jaar in.

Zorgkeuze: wel of niet vrij in het kiezen van een zorgaanbieder

Wilt u vrij zijn om zelf uw zorgverlener te kiezen, of maakt dat u minder uit, en vindt u het prima om zorg af te nemen bij een zorgaanbieder die is gecontracteerd door uw zorgverzekeraar? (Dit laatste wordt ook wel zorg in natura genoemd.) De meeste doktoren en zorgverleners zijn bij de grote zorgverzekeraars aangesloten. Het maakt dan niet uit of u kunt kiezen, want u komt toch bij dezelfde dokter terecht. Maar als u de voorkeur voor een specifieke zorgverlener hebt, zoals een fysiotherapeut of een specifieke arts, dan kan het voorkomen dat u voor een volledige vergoeding naar een andere zorgverlener moet. U kunt in onze vergelijker bij het eerste kopje ‘Zorgkeuze’ kiezen voor ‘Geen voorkeur’, dan bent u aangewezen op de verleners die een overeenkomst hebben met uw verzekeraar. Kiest u voor ‘Vrije keuze’, dan kunt u zelf kiezen. De meerkosten voor een eigen keuze bedragen ongeveer € 5,- tot € 10,- per maand.

Dekking: basisverzekering of aanvullende dekkingen

Veel Nederlanders kiezen naast de basisverzekering voor diverse aanvullende dekkingen. Veel gekozen aanvullende dekkingen zijn de tandarts,
(fysio)therapieën, alternatieve geneeswijzen, lenzen en brillen, orthodontie tot 18 jaar en buitenlanddekking.

  • Tandarts: Bij de aanvullende dekking voor tandartskosten kunt u doorgaans kiezen welk percentage en maximale bedrag u verzekerd wilt hebben. Vaak is de dekking beperkt tot 75% van de kosten.
  • Fysiotherapie: Bij fysiotherapie worden doorgaans maximaal 10 behandelingen per jaar vergoed.
  • Alternatieve geneeswijzen: Onder alternatieve geneeswijzen worden kosten van een acupuncturist, homeopaat of chiropractor verstaan.
  • Lenzen en brillen: Voor de dekking brillen en lenzen geldt doorgaans een maximaal bedrag op jaarbasis.
  • Buitenlanddekking: Via de basisverzekering is iedereen verzekerd voor medische kosten, ook in het buitenland. Bij een buitenlanddekking bent u aanvullend verzekerd voor hogere medische kosten in het buitenland dan die worden gedekt door de basisverzekering.

Kiest u alle dekkingen? Dan bent u ongeveer € 50,- tot € 100,- per maand extra kwijt.

Samengevat bedraagt de maandelijks premie voor een basisverzekering met een minimaal eigen risico ongeveer € 105,- tot € 120,- per maand, met een kleine plus van nog eens € 10,- per maand als u een vrije zorgkeuze wilt, en hogere kosten als u kiest voor een van de aanvullende dekkingen. U kunt het zo duur maken als u zelf wilt. Het kan ook heel voordelig. Voorbeelden van de goedkoopste zorgverzekeringen zijn de HEMA Basisverzekering of de FBTO zorgverzekering natura met een maandelijkse premie van slechts € 87,- per maand bij een maximaal eigen risico van € 885,-.

U kunt makkelijk de goedkoopste zorgverzekeringen voor 2019 vergelijken via onze vergelijker.

 

Goed verzekerd op vakantie

Ga je op vakantie, en ben je benieuwd of je goed verzekerd bent? Bekijk dan in elk geval onze korte checklist van verzekeringen voor de vakantie.

Reisverzekering

Is je reisverzekering nog geldig, en zijn de dekkingen nog toereikend? Als je bijvoorbeeld een risicosport zoals duiken of bergbeklimmen gaat beoefenen, bedenk dan dat daarvoor vaak een aanvullende dekking moet worden afgesloten. Verder moet je je serieus afvragen of je je echt wilt verzekeren tegen de risico’s. De kosten lopen in de jaren flink op, terwijl de dekking vaak tegenvalt.

Sluit in ieder geval niet je reisverzekering af bij het boeken van je vakantie, want dan is maar sterk de vraag of je de voordeligste prijs betaalt.

Annuleringsverzekering

Overweeg als je op vakantie gaat, ook of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten. Voor de meeste consumenten is het het verstandigst om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten.

Autoverzekering buitenland

Ga je met de auto op vakantie? Kijk of je autoverzekering dekking biedt op vakantie. De meeste autoverzekeraars bieden in het buitenland dezelfde dekking aan als die je in Nederland hebt. Heb je een casco autoverzekering, dan ben je in het buitenland ook alleen verzekerd voor schade die je aan derden toebrengt. Autoverzekeraars bieden als extra dekking vaak een zogenaamde extra buitenland pakket. Maar kijk echt of dit nodig is, en of veel zaken niet allang via je reisverzekering zijn gedekt.

Ziektekostenverzekering

Voor het verzekeren van medische kosten in het buitenland kan je een reisverzekering afsluiten. Je zorgverzekering biedt ook dekking in het buitenland, maar vaak niet volledig. Als je alleen de basisverzekering hebt, is het verstandig om zorg mee te verzekeren op de reisverzekering. De meeste aanvullende dekkingen zorgen voor een volledige dekking in het buitenland.

Opstal & inboelverzekering

Het is een gerust gevoel als je huis tijdens je vakantie goed verzekerd is. Je moet er toch niet aan denken dat er plots een lekkage is ontstaan, en al je inboedel en spullen ernstige schade heeft opgelopen? Kijk daarom even kort of je huis nu goed is verzekerd qua opstal en inboedel.

Verzeker verstandig, maar overdrijf het niet

Kortom, door even na te denken of je goed verzekerd bent, kan je met een gerust gevoel op vakantie en genieten. Kies daarbij een goede balans tussen waarvoor je echt verzekerd wilt zijn en sluit niet alle mogelijke dekkingen af. Overdrijf het verzekeren niet, want dat is echt zonde van het geld. Daarvoor kan je genoeg andere leuke dingen tijdens de vakantie doen!