Jongeren duurdere autoverzekering

Opnieuw blijkt dat jongeren meer betalen voor een autoverzekering. Automobilisten tot 21 jaar betalen zijn maar liefst twee keer zoveel premie kwijt aan de verzekering voor hun auto als een gemiddelde autobezitter. Dat blijft toch opmerkelijk.

Tot 25 jaar flink hogere premie

Jongeren tot 21 jaar zijn per jaar zo’n € 2.000 voor hun autoverzekering kwijt, terwijl een gemiddelde Nederlander minder dan € 1.000 per jaar kwijt is aan premies. In de jaren tot en met 25 jaar daalt de premie een stuk, maar blijft nog steeds duur met rond de € 1.400 per jaar. Pas na 25 jaar wordt de premie gelijk aan de gemiddelde verzekerde.

Jongeren meer risico op schade

Dit kan verklaard worden omdat jonge automobilisten simpelweg minder schadevrije jaren hebben opgebouwd, en zij statistisch gezien meer risico op een ongeluk of schade hebben. Het is echter een fors prijsverschil, terwijl juist deze groep minder te besteden heeft. Vooralsnog is er geen aanleiding voor de verzekeraars om dit te wijzigen. De toezichthouders maken hier ook geen opmerkingen over. Kennelijk betaalt deze groep de premie die past bij hun risicoprofiel.

Wil je weten hoeveel premie jij moet betalen voor het verzekeren van je auto? Vul onze vergelijker van autoverzekeringen in, en je ziet direct de premiekosten bij de grotere verzekeraars.

 

Autoverzekering berekenen

Zoek je een verzekering voor je auto? Vroeger moest je verzekeraars bellen en een premievoorstel opvragen. Tegenwoordig kan je bij vrijwel alle verzekeraars online een premieberekening doen. En nog beter, er zijn allerlei vergelijkingssites waar je autoverzekeringen eenvoudig kan vergelijken. Zo zie je direct hoeveel premie je moet betalen.

Check jaarlijks je autoverzekering

Consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, maar ook vergelijkingssites zoals Independer, adviseren om jaarlijks je verzekeringen te checken. Het blijkt namelijk dat vooral op de autoverzekering veel geld te besparen is; tot wel € 300 per jaar! Krijg je een nieuw overzicht van je premie, controleer dan in elk geval even of de opgenomen informatie nog correct is, en kijk vervolgens eens op een vergelijkingssite of je niet teveel betaalt voor je autoverzekering. Uit diverse onderzoeken van Kassa en het Nibud blijkt namelijk dat in de afgelopen jaren autoverzekeringen steeds duurder zijn geworden.

Bekijk of je dekking nog passend is

Verder is het ook verstandig om je dekking eens tegen het licht te houden. Heb je nu een WA of WA-plus dekking? Vaak kun je voor maar een paar euro meer per maand een all risk autoverzekering afsluiten. Voordeel is dat je dan stukken beter verzekerd bent, ook voor schade die je onverhoopt zelf hebt veroorzaakt.

Vergelijken en overstappen loont

Verzekeraars zijn naarstig op zoek naar nieuwe klanten. Voor de meeste consumenten is het aantrekkelijk om van autoverzekering over te stappen. Bekijk in elk geval even wanneer je je huidige autoverzekering kan opzeggen. Dan weet je wanneer het mogelijk is om over te stappen. Meer weten waar je op moet letten als je een nieuwe autoverzekering zoekt? Wij geven tips voor het vergelijken van autoverzekeringen. Je vindt zo makkelijk de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie.

 

Vaste lasten in 2019 10% duurder

In 2019 zijn de vaste lasten voor een gemiddeld Nederlands gezin gestegen met € 700,- naar zo’n € 7.000,- per jaar. Dat is een stijging van 10%(!). De stijging vloeit vooral voort uit een verhoging van de energiebelastingen en de zorgpremies. Maar ook de verhoging van de lage BTW van 6% naar 9% speelt parten.

Dit alles betekent dat consumenten nog beter op hun kosten letten. En dat is te merken. Op diverse vergelijkingssites is het aantal overstappers van verzekeringen, energieleverancier of telecomprovider met maar liefst een kwart gestegen. Niet onlogisch, want met overstappen van verzekeraar kan een Nederlands huishouden zomaar € 200 tot € 300 op jaarbasis besparen. Consumenten stappen vooral over in de laatste drie maanden van het jaar. Met name bij zorgverzekeringen en autoverzekeringen stappen consumenten steeds vaker over naar een nieuwe verzekeraar.

De zorgverzekeraars wijzigen elk jaar hun premie en het pakket dat is verzekerd. Daarom is het zeker verstandig om te checken of je zorgverzekeraar nog wel de beste zorgverzekering voor jouw omstandigheden en situatie biedt.
Nog in sterkere mate geldt dit voor je autoverzekering. Autoverzekeraars bieden overstappers een welkomstpremie die kan oplopen tot € 150 per jaar. Als je elk jaar overstapt, kan je dus elk jaar profiteren van een flinke korting. Kijk verder bij onze zorgverzekering vergelijker of autoverzekering vergelijker of jij kan besparen op je verzekering.