Goed verzekerd op vakantie

Ga je op vakantie, en ben je benieuwd of je goed verzekerd bent? Bekijk dan in elk geval onze korte checklist van verzekeringen voor de vakantie.

Reisverzekering

Is je reisverzekering nog geldig, en zijn de dekkingen nog toereikend? Als je bijvoorbeeld een risicosport zoals duiken of bergbeklimmen gaat beoefenen, bedenk dan dat daarvoor vaak een aanvullende dekking moet worden afgesloten. Verder moet je je serieus afvragen of je je echt wilt verzekeren tegen de risico’s. De kosten lopen in de jaren flink op, terwijl de dekking vaak tegenvalt.

Sluit in ieder geval niet je reisverzekering af bij het boeken van je vakantie, want dan is maar sterk de vraag of je de voordeligste prijs betaalt.

Annuleringsverzekering

Overweeg als je op vakantie gaat, ook of je een annuleringsverzekering wilt afsluiten. Voor de meeste consumenten is het het verstandigst om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten.

Autoverzekering buitenland

Ga je met de auto op vakantie? Kijk of je autoverzekering dekking biedt op vakantie. De meeste autoverzekeraars bieden in het buitenland dezelfde dekking aan als die je in Nederland hebt. Heb je een casco autoverzekering, dan ben je in het buitenland ook alleen verzekerd voor schade die je aan derden toebrengt. Autoverzekeraars bieden als extra dekking vaak een zogenaamde extra buitenland pakket. Maar kijk echt of dit nodig is, en of veel zaken niet allang via je reisverzekering zijn gedekt.

Ziektekostenverzekering

Voor het verzekeren van medische kosten in het buitenland kan je een reisverzekering afsluiten. Je zorgverzekering biedt ook dekking in het buitenland, maar vaak niet volledig. Als je alleen de basisverzekering hebt, is het verstandig om zorg mee te verzekeren op de reisverzekering. De meeste aanvullende dekkingen zorgen voor een volledige dekking in het buitenland.

Opstal & inboelverzekering

Het is een gerust gevoel als je huis tijdens je vakantie goed verzekerd is. Je moet er toch niet aan denken dat er plots een lekkage is ontstaan, en al je inboedel en spullen ernstige schade heeft opgelopen? Kijk daarom even kort of je huis nu goed is verzekerd qua opstal en inboedel.

Verzeker verstandig, maar overdrijf het niet

Kortom, door even na te denken of je goed verzekerd bent, kan je met een gerust gevoel op vakantie en genieten. Kies daarbij een goede balans tussen waarvoor je echt verzekerd wilt zijn en sluit niet alle mogelijke dekkingen af. Overdrijf het verzekeren niet, want dat is echt zonde van het geld. Daarvoor kan je genoeg andere leuke dingen tijdens de vakantie doen!

 

Wat is het nut van een annuleringsverzekering?

Tijdens het boeken van een vakantie zal vrijwel altijd de vraag worden gesteld of je ook een annuleringsverzekering af wilt sluiten. Een gedeelte van de consumenten zal zonder zich er nader in te verdiepen ervoor kiezen om deze verzekering niet af te sluiten en het boekingsproces af te ronden. Toch is het de vraag of dit wel de beste keuze is. In dit artikel zal het nut van een annuleringsverzekering worden besproken. Deze verzekering wordt doorgaans aangeboden als onderdeel van een reisverzekering. Hierdoor kun je uiteindelijk een goede keuze maken als jij moet beslissen om wel of geen annuleringsverzekering af te sluiten.

Wat is er bij een annuleringsverzekering verzekerd?

Zoals de naam van de verzekering het eigenlijk al zegt, verzekert een annuleringsverzekering de schade die ontstaat op het moment dat een vakantie door onverwachtse gebeurtenissen niet doorgaat. Het is daarbij wel belangrijk om jezelf te realiseren dat er relatief veel regels verbonden zijn aan het geldig annuleren van een vakantie. Welke regels dit precies zijn, verschilt per verzekeraar. Voor het afsluiten van een annuleringsverzekering is het dan ook erg belangrijk om de voorwaarden van de verzekeraar uitvoerig door te lezen. Op deze manier weet je precies waarvoor je wel en niet bent verzekerd. Het geeft natuurlijk wel een goed gevoel om te weten dat jouw vakantie goed verzekerd is op het moment dat deze toch niet door kan gaan.

Is de annuleringsverzekering van de boekingsmaatschappij het goedkoopst?

Tijdens het boekingsproces is het vaak mogelijk om direct een annuleringsverzekering af te sluiten. Het is echter niet zo dat deze verzekering dan ook meteen het goedkoopst is. In de meeste gevallen is het verstandig om een annuleringsverzekering bij een andere verzekeringsmaatschappij af te sluiten. Door zelf online de verschillende annuleringsverzekering met elkaar te vergelijken, kun je waarschijnlijk aanzienlijk besparen op de premiekosten. Het vergelijken van annuleringsverzekering hoeft niet zoveel tijd in beslag te nemen en is relatief eenvoudig.

 

Is de reisverzekering een nuttige verzekering?

De zomer staat weer voor de deur. Tijd om een zomervakantie uit te zoeken of mogelijk heb je de reis al geboekt. Vergeet niet om ook een reisverzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering loop je kans op hoge kosten bij calamiteiten tijdens je vakantie.

Bij een reisverzekering denk je aan het verzekeren van je bagage. Dat is inderdaad een onderdeel van de reisverzekering, maar niet de belangrijkste. Denk maar eens aan de kosten van repatriëring en de zorgkosten die je mogelijk toch zelf moet betalen als je niet verzekerd bent. Waarschijnlijk ga je geen claim indienen op de reisverzekering, maar het is zeker niet uit te sluiten.

Waarom is de reisverzekering belangrijk?

Naast het verzekeren van je bagage zijn ook andere dekkingen van groot belang. Wist je dat de reisverzekering ook uitkeert als je met spoed terug moet naar Nederland. Bijvoorbeeld als je ouders in Nederland iets ernstigs overkomt. De kosten hiervan zijn hoog. Het kan ook zijn dat je zelf in het ziekenhuis terecht komen en met spoed terug moet naar Nederland. De reisverzekering keert ook uit bij repatriëring. In verband met een bosbrand moet je bijvoorbeeld uit de regio gehaald worden waar je vakantie viert. Wat dacht je van de kosten van een zoekactie als één van de kinderen spoorloos is?

In het buitenland loop je meer risico’s en dus is een reisverzekering zeker aan te raden. Ook medisch gezien is het risico veel groter. Je Nederlandse zorgverzekeraar biedt wereldwijd dekking, maar mogelijk worden niet alle kosten worden vergoedt. Dat is zeker iets om op te letten.

Vergelijk en zoek de beste reisverzekering

Je kunt bij een willekeurige verzekeraar een reisverzekering afsluiten, maar je kunt beter vergelijken en het beste aanbod kiezen. Hoewel verzekeraar vrijwel allemaal dezelfde dekking bieden, zijn de verschillen in premie tussen de verzekeraars wel groot. Zorg dat je niet teveel betaalt.