Heb ik een rechtsbijstandsverzekering nodig?

De vraag: heb ik een rechtsbijstandsverzekering nodig zal niet bij iedereen dagelijks door het hoofd spoken. Toch is het belangrijk om hier even bij stil te staan. Een rechtsbijstandsverzekering wordt door veel Nederlanders als noodzakelijk geacht. Of iemand een verzekering nodig heeft hangt in veel gevallen van de persoonlijke omstandigheden af. Voor een rechtsbijstandsverzekering geldt dit eigenlijk niet, vrijwel iedereen heeft een rechtsbijstandsverzekering nodig.

Waarom heb ik een rechtsbijstandsverzekering nodig?

Niemand zit te wachten op een juridisch conflict. Toch zit een juridische procedure in een klein hoekje. U kunt zomaar aangeklaagd worden omdat u bijvoorbeeld koffie morst en daarbij een kledingstuk beschadigd zou hebben, of wellicht loopt degene waarover u koffie morst wel brandwonden op. In die gevallen kunt u aangesproken worden om de schade te vergoeden. Soms volgt dan een juridische procedure. De kosten van een dergelijke procedure kunnen gemakkelijk in de duizenden euro’s lopen. Dat is veel geld en niet iedereen zal dat kunnen betalen.

Krijg waar u recht op heeft dankzij een rechtsbijstandsverzekering

Het kan echter ook voorkomen dat u ergens recht op heeft, maar dat de wederpartij dit recht niet erkent. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin u een nieuwe laptop heeft gekocht, maar die na enkele maanden al kapot gaat. Als de verkoper niet erkent dat dit onder de garantie valt, hebt u een probleem. Uw laptop is stuk, maar de kosten en risico’s van een juridische procedure zijn voor veel mensen vaak te groot. Door een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten krijgt u waar u recht op heeft.

Heb ik als bedrijf een rechtsbijstandsverzekering nodig?

Ook voor bedrijven is het aan te raden om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Bij bedrijven zijn de belangen vaak groter, de gang naar de rechter is dan sneller gemaakt. Omdat de belangen groter zijn, zijn de proceskosten ook hoger. Zeker in zaken waarin intellectuele eigendomsrechten in het geding zijn kunnen de kosten hoog oplopen.

 

Door crisis meer juridische conflicten

De economische crisis heeft tot gevolg dat er meer juridische conflicten ontstaan. Dit stelt verzekeraar DAS Rechtsbijstand. Zo constateren zij dat het aantal zaken die te maken hebben met arbeidskwesties flink is toegenomen. Dit klinkt logisch; er vinden in allerlei branches ontslagen plaats. Nog nooit is het aantal werklozen zo hoog geweest.

In dat kader is het niet onverstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten die juridische bijstand dekt in geval van ontslag. Maar liefst 52% van de Nederlanders heeft reeds een rechtsbijstandverzekering. Met de huidige kabinetsplannen leek het erop dat het ontslagrecht versoepeld zou worden, waarmee de positie van de werknemer bij ontslag flink verslechtert zou worden. Maar met het laatste sociaal akkoord is deze versoepeling in de prullenbak gegooid. En daarmee loont het zeker om bij arbeidsconflicten verzekerd te zijn van degelijk juridisch advies.

Bekijk daarom eens of een rechtsbijstandverzekering voor u interessant kan zijn. Overigens dekt u hiermee niet alleen arbeidsrechtelijke risico’s; u kunt zich ook verzekeren voor verkeersconflicten, consumentenconflicten en conflicten op het gebied van uw woning. Deze verzekering lijkt vooral interessant als u meer dan modaal verdient. Is dit niet het geval, dan is het de vraag of de premie opweegt tegen de risico’s.

 

Waarom een rechtsbijstandverzekering?

Een conflict of een onverwachte situatie zit in een klein hoekje, in het dagelijkse leven kun je bijvoorbeeld zomaar geconfronteerd worden met een meningsverschil of een ander conflict.
Een gewoon meningsverschil of conflict zonder slechte afloop maken we allemaal mee en hoort bij het leven. Maar wat nou als je in een juridisch proces terechtkomt?

Het gebeurt dagelijks en daarom zijn er honderden juristen die voor je klaarstaan en je willen voorzien van professioneel juridisch advies: een rechtsbijstandverzekering afsluiten maakt de hulp van deze juristen mogelijk.

Je hoeft je nu geen zorgen meer te maken over dure juridische hulp waardoor de kosten onverwachts hoog kunnen oplopen. Kortom: je wordt geholpen zonder dat je in financiële moeilijkheden komt. Een rechtsbijstandverzekering biedt uitkomst in het geval van een conflict met juridische gevolgen en helpt je je hoofd boven water te houden in dergelijke situaties.

Waarom heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Met een rechtsbijstandverzekering verzeker je je van juridisch advies en rechtshulp. De kosten die voortkomen uit het rechtsproces worden gedekt door de verzekering. Het gaat hier bijvoorbeeld om de kosten voor specialisten zoals een advocaat of accountant, kosten van getuigen expertise, gerechtskosten en zelfs de proceskosten van de tegenpartij in geval van het verliezen van de rechtszaak.
Een rechtsbijstandverzekering dekt niet in alle gevallen alle kosten. De belangrijkste gebieden die doorgaans binnen de verzekering vallen zijn: verkeersconflicten, consument conflicten, conflicten die te maken hebben met wonen, fiscale conflicten en arbeidsconflicten.

Binnen de rechtsbijstandverzekering vallen bijvoorbeeld de volgende geschillen:


  • Een geschil met de werkgever die ten onrechte een ontslagprocedure is gestart;
  • Een geschil met de overheid die je geen vergunning heeft verleend.
  • Een geschil met de buren over de overhangende boom;
  • Een geschil met de makelaar omdat deze de gemaakte afspraken niet is nagekomen;

Hoe sluit ik een rechtsbijstandverzekering af?

U kunt bij verschillende verzekeraars een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Zo kunt u kiezen voor DAS, Aegon, Zelf.nl, Arag en FBTO.

De ARAG rechtsbijstandverzekering

Naar eigen zeggen ben je met een ARAG rechtsbijstandverzekering verzekerd van professionele juridische hulp die bij jou past. Je hebt keuze uit twee verzekeringen: de Flexpolis en de ProRechtPolis. Hiermee stel je de verzekering samen die het beste aansluit bij jouw situatie. Stel een verzekering op maat samen met de Flexpolis of kies voor een gezinsdekking de ProRechtPolis.