Welke verzekeringen heb ik echt nodig?

Consumenten sluiten allerlei verzekeringen af. Al met al bent u ongemerkt een hoop geld kwijt aan premies ieder jaar. En dit jaar in, jaar uit. Daarom is het goed om eens te kijken welke verzekeringen u echt nodig heeft. Welke verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten in Nederland? En voor welke risico’s is het echt verstandig om zich te verzekeren.

Verplichte verzekeringen

In Nederland is het afsluiten van de volgende verzekeringen verplicht.

Zorgverzekering

Voor iedereen die ouder is dan 18 jaar, is het verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Daarmee is elke Nederlander verzekerd van het voorzien in de basiszorg. Dit wil zeggen bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. Als je meer wilt verzekeren, zijn er allerlei aanvullende zorgdekkingen mogelijk. Lees alles over de basis zorgverzekering.

Autoverzekering, motorverzekering en brommerverzekering

Heb je een auto, motor of brommer? Je bent dan verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee heb je een verzekering afgesloten voor schade die je toebrengt aan een ander. Wel slim van de overheid, want zo is iedereen op de weg ervan verzekerd dat de veroorzaker eventuele schade kan vergoeden. Wil je daarnaast zelf meer verzekeren, zoals zelf veroorzaakte schade? Dan kan je een WA-plus autoverzekering of all risk autoverzekering afsluiten. Lees meer over de verschillende dekkingsmogelijkheden van een autoverzekering.

Opstalverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Heb je een eigen huis? De hypotheekbank verlangt dat je het huis verzekert met een opstalverzekering. De schade aan je huis is dan verzekerd. Wil je ook je inrichting verzekeren? Dan is een inboedelverzekering mogelijk, deze is niet verplicht. Of je kan direct de combinatie van de twee verzekeren via een woonverzekering.
Vaak stelt de hypotheekbank ook als verplichting dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. De bank weet dan zeker dat de hypotheek wordt afgelost, ook als je onverhoopt komt te overlijden. Lees meer over de kosten van een overlijdensrisicoverzekering

Niet verplichte verzekeringen

Verder is er een scala aan verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar wel zeer verstandig om af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering

De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) is niet wettelijk verplicht. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij en je familie bij een ander veroorzaakt. Er wordt doorgaans een fors bedrag gedekt tot meer dan 1 miljoen euro en de premie is doorgaans betaalbaar. Lees meer over de aansprakelijkheidsverzekering (AVP).

Rechtsbijstandverzekering

Afhankelijk van hoe u dit risico inschat, kan het aan te raden zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. U krijgt dan juridische hulp als u dit nodig heeft. Er worden allerlei verschillende dekkingen en pakketten aangeboden, dus kijk goed wat u wilt dekken.

Reisverzekering

Een veel gekozen verzekering is de reisverzekering. Veel consumenten kiezen deze verzekering vanwege de dekking van repatriëring; in geval van ziekte of overlijden van naasten kunt u vervroegd naar huis. In de praktijk valt de dekking van een reisverzekering vaak tegen; de afgelopen jaren zijn er vanwege veelvoorkomend misbruik in het verleden (erg veel consumenten waren opeens een Ray Ban zonnebril kwijt) hoge drempels voordat de verzekering uitkeert. Lees meer over de kosten van een reisverzekering.
Dit geldt nog sterker voor de annuleringsverzekering. Deze kost relatief veel en de kans dat u er aanspraak op moet maken, is normaliter klein. Denk goed na alvorens u deze afsluit.

Overige verzekeringen

Verdere zijn er allerlei andere verzekeringen, zoals de caravanverzekering, huisdierenverzekering en uitvaartverzekering. Ook zijn er diverse producten op inkomensgebied, zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij veel van deze verzekeringen is sterk de vraag of je deze echt nodig hebt, of dat je niet beter een buffer kan sparen om eventuele risico’s te dekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten