Vergelijkingssites belangrijker dan verzekeraars?

Er is de afgelopen jaren een trend gaande dat verzekeringen steeds meer online worden afgesloten, en steeds minder telefonisch of via tussenpersonen. Inmiddels wordt bijna de helft van alle verzekeringen (48%!) inmiddels online verkocht, en dit zet alleen maar door. Niet in de laatste plaats vanwege het provisieverbod, waardoor het voor tussenpersonen steeds moeilijker wordt om hun mogelijke toegevoegde waarde uitbetaald te krijgen. Vergelijkingswebsites zoals Independer.nl en Verzekeringssite.nl spinnen hier goed garen bij. De heer Hilhorst van Independer.nl merkt op; “Merken als Ohra of Nationale Nederlanden gaan er minder toe doen. Vergelijkers daarentegen des te meer.”

Verzekeraars komen eindelijk echt het internet op

Verzekeraars zullen de komende jaren steeds meer via internet aan gaan bieden. Niet alleen via budgetlabels, maar ook met de eigen vertrouwde merken. Zij hebben dit lang ontweken, maar kunnen er niet meer onderuit. Consumenten zijn steeds meer bereid om online financiële producten te kopen, en anders gaan ze marktaandeel missen.

Rol intermediairs gemarginaliseerd

Voor de intermediairs zijn de wijzigingen schokkend. Voor hen resteren vooral mogelijkheden in niches. Tussenpersonen gaan zich richten op relatiegerichte abonnementsmodellen die helpen om uw financiën te ordenen en optimaliseren. Een voorbeeld is de applicatie FinanScan, daarmee kunnen adviseurs een financieel rapport voor klanten opstellen.
En voor ingewikkelde financiele producten blijft wel de noodzaak om over een goed financieel advies te beschikken. Voor deze productcategorie zal een bestaansrecht blijven voor intermediairs.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *