Belang klant bij banken en verzekeraars

De financiele sector is druk bezig om zichzelf te vernieuwen, en de klant centraal te stellen. Banken en verzekeraars zoeken naar mogelijkheden om de klant beter te bedienen. De AFM heeft een toets opgesteld om te bepalen hoe goed banken en verzekeraars het klantbelang centraal stellen.

Banken vullen zorgplicht goed in

De banken en verzekeraars lijken inmiddels een flinke slag te hebben gemaakt. De zorgplicht wordt uitgebreid ingevuld en belang en kosten worden transparant vermeld aan de klant. Het kan dan niet meer zo zijn dat Nederlandse consumenten zich beklagen dat ze zo slecht behandeld zijn door de bank. Ze zullen nu zelf ook moeten nadenken en wat moeten vinden.

Geweeklaag consumenten nu voorbij

Wij vinden dat de Nederlandse consument zelf ook wel wat boter op zijn hoofd heeft. In de tijd van aandelenleasen en winstverdubbelaars konden weldenkenden consumenten ook zelf wel bedenken dat rendement altijd samengaat met risico. En sindsdien beklaagden ze zich massaal, met programma’s als Radar voorop. De banken zijn nu zo voorzichtig dat dit niet meer voor zal komen. Enerzijds goed, want de tarieven zijn eindelijk gezakt tot normale niveau’s. Anderzijds moet er wel op worden gelet dat niet enkel de angst gaat regeren. De banken durven nog maar weinig, en dit zou zich zelfs tegen de consumenten kunnen keren. De tijd zal het leren.

Let wel; wij trekken partij voor de consument en niet voor de banken. Maar consumenten zouden ook wel enige zelfkritiek kunnen hebben, daarom bovenstaand relaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten