Zomervakantie Coronavirus

Het Coronavirus beheerst het leven over de wereld, ook in Nederland. Sinds maart 2020 is er volgens de Wereld Gezondheids Organisatie sprake van een pandemie. In Europa zijn de meeste landen afgesloten en vakantiereizen worden sterk afgeraden. Alleen noodzakelijke reizen zijn nog toegestaan naar het buitenland. Wat betekent dit voor consumenten die een vakantiereis hebben geboekt voor de zomervakantie 2020? Kan de reis nog geannuleerd worden, en wordt de annulering gedekt door de reisverzekering? Diverse consumentenorganisaties en vergelijkingswebsites hebben dit uitgezocht.

Reis annuleren kan bij veel reisbureau’s

De hoofdconclusie is dat bij de meeste reisbureau’s geboekte reizen voor 14 maart 2020 geannuleerd kunnen worden. Meestal wordt er een voucher verstrekt op basis waarvan binnen 12 tot 16 maanden opnieuw een reis kan worden geboekt. Dit lijkt ook te gelden voor bemiddelingsbureau’s zoals AirBnB. Bekijk hier een overzicht van hoe de 10 grootste reisbureau’s hiermee omgaan.

Let wel; dit betreft een coulance regeling van die reisbureau’s. Ze hoeven het niet te doen, maar kennelijk vinden ze het belangrijk om vriendelijk en coulant met hun klanten om te gaan. Misschien speelt ook mee dat de gehele markt het doet, en er daarom weinig anders mogelijk is dan zich voorbeeldig te gedragen.

Heb je zelf je reis geboekt bij het vakantieadres, dan hangt alles sterk af van de verhuurder.

Annuleringsverzekering en Coronavirus

Voor afgesloten reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen is het beeld minder rooskleurig. Bij meerdere verzekeraars dekt de annuleringsverzekering niet annulering vanwege het Coronavirus. Independer heeft hier een uitstekend overzicht van gemaakt. Bij hen is een negatief reisadvies niet een geldige reden om je geld terug te krijgen. Daarentegen is bij diverse verzekeraars een negatief reisadvies wel gedekt. Het hangt dus echt sterk af van de verzekering en de dekking die je hebt gekozen. Check jouw situatie bij je verzekeraar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten