Wanneer is de autoverzekering opzegbaar?

Tot enkele jaren geleden was een verzekering uitsluitend te beëindigen per de zogenaamde prolongatiedatum. Daarnaast moest de polis ook nog een aantal maanden vóór deze bewuste datum schriftelijk opgezegd worden. Gelukkig zijn de voorwaarden voor het beëindigen van verzekeringen versoepeld. Graag leggen wij uit wanneer jij onder je autoverzekering uit kunt.

In het verleden boden verzekeraars contracten aan met een looptijd van meerdere jaren. Voor zakelijke verzekeringen gebeurt dit nog steeds, maar voor particulieren verzekeringen vrijwel niet meer. Bij het afsluiten van een autoverzekering zit je er in principe één jaar aan vast, maar er zijn redenen om toch op te zeggen.

Polis opzegbaar bij verkoop van de auto

Bij verkoop van de auto is de verzekering direct opzegbaar. Ook bij verkoop kort na het afsluiten van de verzekering. Bij verkoop krijg je een vrijwaringsbewijs. Deze kun je naar de verzekeraar sturen met het verzoek om de polis te beëindigen. De auto die je weer koopt ga je weer verzekeren bij de verzekeraar die de beste autoverzekering aanbiedt tegen de scherpste prijs.

Polis beëindigen nadat deze één jaar gelopen heeft

Verzekeraars houden een contractperiode van één jaar aan. Na het eerste verzekeringsjaar gaat de verzekeraar de polis stilzwijgend verlengen voor een jaar. Je hebt echter wel de mogelijkheid om de verzekering tussentijds op te zeggen na een contractperiode van één jaar. Dit kan zonder opgave van reden. Eventueel houdt de verzekeraar nog een opzegtermijn van één maand aan.

De verzekeraar past tussentijds de verzekeringsvoorwaarden of de premie aan

Bij het afsluiten van een verzekering ga je een overeenkomst met de verzekeraar aan. Jij moet premie betalen en de verzekeraar biedt dekking. Een verzekeraar mag niet zonder reden de premie verhogen of de polisvoorwaarden versoberen. Gebeurt dit wel? Dan heeft de verzekerde het recht op de polis tussentijds te beëindigen. Dus ook gedurende het eerste verzekeringsjaar.

Houd de verzekeraar scherp

Zit jij al jaren bij dezelfde verzekeraar? Grote kans dat je teveel betaalt. Je kunt erachter komen door twee minuten de tijd te nemen om de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit geldt overigens niet alleen voor de autoverzekering. Bovenstaande geldt voor de meeste verzekeringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *