Opstalverzekering duurder door extreme weersomstandigheden

Steeds vaker komen er in ons land extreme regenbuien voor. Volgens het KNMI zal deze ontwikkeling door blijven gaan de komende decennia. Op lange termijn is de verwachting dat de premie voor de opstalverzekering sterk verhoogd moet worden.

Er wordt een stijgende schadelast door regenval verwacht tot 25 procent vanaf nu tot het jaar 2050. Deze verwachting is gebaseerd op cijfers van het KNMI over de klimaatsverandering. Er worden korte hevige regenbuien verwacht tot wel 150 millimeter water in twee uur tijd.

Gemeenten moeten maatregelen treffen om beter bestand te zijn tegen deze regenbuien. De zeer zware “piekbuien” zullen zorgen voor een grote watertoevoer waar de riolering niet tegen bestand is. Als water niet weg kan lopen zal het schade aanrichten aan onze huizen. Bij een stijging van de schadelast door waterschade, is het logisch dat de verzekeringspremies ook gaan stijgen.

Volgens verzekeraars moeten gemeenten nu al zorgen voor meer groen. Het water moet namelijk de mogelijkheid hebben om weg te kunnen lopen. De rioolbuizen moeten bredere en eigenlijk moet er ook een manier worden gevonden om water op te kunnen vangen als er binnen een korte periode extreem veel regen valt.

Het is niet ondenkbaar dat opstalverzekeraars in de toekomst verschillende premies gaat hanteren per plaats of regio. In gemeenten waar vaak waterschade ontstaat zal een hogere premie in rekening worden gebracht.

Laten we hopen dat gemeenten er serieus werk van gaan maken om nu al in te springen op de problematiek die zich pas in de toekomst voor gaat doen.

Relevant

ontwikkeling opstalverzekering, verzekeringspremies ontwikkeling

Inboedelverzekering duur

Let op; het consumenten TV-programma Kassa van de Vara waarschuwt dat inboedelverzekeringen sterk in prijs kunnen verschillen. Bij sommige verzekeraars bent u drie maal zoveel premie kwijt als bij de goedkoopste. Verzekeraars rekenen erop dat klanten te lui zijn precies de verzekering te vergelijken, en toch niet overstappen.

Ons advies; neemt u eens een keer een uurtje de tijd om uw polis van uw opstalverzekering, inboedelverzekering of woonverzekering uit uw archief te halen en op internet bij een vergelijkingswebsite te kijken of uw verzekering niet te duur is. Kijk bijvoorbeeld bij Woonverzekering voor meer informatie.

Relevant

verzekeringen vergelijken kassa, duur verzekeringen, inboedel verzekering te duur, inboedelverzekering duur, opstalverzekeringen te duur, verzekering part 4, verzekeringen te duur 2012, woonverzekering te duur

Premies woonverzekering lopen sterk uiteen

Een woon- of brandverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar de meeste consumenten hebben een hypotheek, en dan zijn ze toch al verplicht om een opstalverzekering te nemen. De internetvergelijkers beoordelen enkele malen per jaar alle woonverzekeringen op dekking en premie. Maar het is altijd lastig om verzekeraars te vergelijken, omdat de dekking overal net weer anders is gedefinieerd. Je zou denken dat ze het erom doen.

Uit recent onderzoek in Belgie blijkt dat de verschillen in premie groot kunnen zijn. Daar zijn prijsverschillen tussen opstalverzekeringen, woonverzekeringen en inboedelverzekeringen geconstateerd van 80%. U kunt dus veel geld besparen door goed rond te kijken naar de goedkoopste woonverzekering.

Zelf een testje doen

Kijk bij bijvoorbeeld de veel gekozen ING woonverzekering, FBTO woonverzekering of Inshared woonverzekering. Vul online het formulier in en zie welke premie voor u en uw huis geldt bij iedere verzekeraar. Zo krijgt u een beeld wat in uw geval de verschillen in premie zijn.

Relevant

woningverzekering vergelijken, brandverzekering vergelijken test aankoop, goedkoopste brandverzekering test aankoop, goedkoopste woningverzekering, woningverzekeringen vergelijken, brandverzekeringen vergelijken, vergelijk woningverzekering, testaankoop brandverzekering, test aankoop brandverzekering, brandverzekering testaankoop