Welke verzekeringen heb ik echt nodig?

Consumenten sluiten allerlei verzekeringen af. Al met al bent u ongemerkt een hoop geld kwijt aan premies ieder jaar. En dit jaar in, jaar uit. Daarom is het goed om eens te kijken welke verzekeringen u echt nodig heeft. Welke verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten in Nederland? En voor welke risico’s is het echt verstandig om zich te verzekeren.

Verplichte verzekeringen

In Nederland is het afsluiten van de volgende verzekeringen verplicht.

Zorgverzekering

Voor iedereen die ouder is dan 18 jaar, is het verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Daarmee is elke Nederlander verzekerd van het voorzien in de basiszorg. Dit wil zeggen bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. Als je meer wilt verzekeren, zijn er allerlei aanvullende zorgdekkingen mogelijk. Lees alles over de basis zorgverzekering.

Autoverzekering, motorverzekering en brommerverzekering

Heb je een auto, motor of brommer? Je bent dan verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee heb je een verzekering afgesloten voor schade die je toebrengt aan een ander. Wel slim van de overheid, want zo is iedereen op de weg ervan verzekerd dat de veroorzaker eventuele schade kan vergoeden. Wil je daarnaast zelf meer verzekeren, zoals zelf veroorzaakte schade? Dan kan je een WA-plus autoverzekering of all risk autoverzekering afsluiten. Lees meer over de verschillende dekkingsmogelijkheden van een autoverzekering.

Opstalverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Heb je een eigen huis? De hypotheekbank verlangt dat je het huis verzekert met een opstalverzekering. De schade aan je huis is dan verzekerd. Wil je ook je inrichting verzekeren? Dan is een inboedelverzekering mogelijk, deze is niet verplicht. Of je kan direct de combinatie van de twee verzekeren via een woonverzekering.
Vaak stelt de hypotheekbank ook als verplichting dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. De bank weet dan zeker dat de hypotheek wordt afgelost, ook als je onverhoopt komt te overlijden. Lees meer over de kosten van een overlijdensrisicoverzekering

Niet verplichte verzekeringen

Verder is er een scala aan verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar wel zeer verstandig om af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering

De Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) is niet wettelijk verplicht. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij en je familie bij een ander veroorzaakt. Er wordt doorgaans een fors bedrag gedekt tot meer dan 1 miljoen euro en de premie is doorgaans betaalbaar. Lees meer over de aansprakelijkheidsverzekering (AVP).

Rechtsbijstandverzekering

Afhankelijk van hoe u dit risico inschat, kan het aan te raden zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. U krijgt dan juridische hulp als u dit nodig heeft. Er worden allerlei verschillende dekkingen en pakketten aangeboden, dus kijk goed wat u wilt dekken.

Reisverzekering

Een veel gekozen verzekering is de reisverzekering. Veel consumenten kiezen deze verzekering vanwege de dekking van repatriëring; in geval van ziekte of overlijden van naasten kunt u vervroegd naar huis. In de praktijk valt de dekking van een reisverzekering vaak tegen; de afgelopen jaren zijn er vanwege veelvoorkomend misbruik in het verleden (erg veel consumenten waren opeens een Ray Ban zonnebril kwijt) hoge drempels voordat de verzekering uitkeert. Lees meer over de kosten van een reisverzekering.
Dit geldt nog sterker voor de annuleringsverzekering. Deze kost relatief veel en de kans dat u er aanspraak op moet maken, is normaliter klein. Denk goed na alvorens u deze afsluit.

Overige verzekeringen

Verdere zijn er allerlei andere verzekeringen, zoals de caravanverzekering, huisdierenverzekering en uitvaartverzekering. Ook zijn er diverse producten op inkomensgebied, zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij veel van deze verzekeringen is sterk de vraag of je deze echt nodig hebt, of dat je niet beter een buffer kan sparen om eventuele risico’s te dekken.

Tips bij het vergelijken van verzekeraars

Hoogstwaarschijnlijk behoort het vergelijken van verzekeraars en het vergelijken van verzekeringen niet tot uw favoriete jaarlijkse bezigheden. Toch kunt u door goed te vergelijken veel geld besparen. Daar waar u misschien geen geld bespaart, kunt u door te vergelijken toch een verzekering afsluiten met aanzienlijk betere polisvoorwaarden. Door verzekeraars te vergelijken kunt u dus enerzijds besparen op de maandelijkse premiekosten en anderzijds de kwaliteit van uw verzekeringspolis verhogen. In dit artikel geven we u een aantal tips, waardoor het vergelijken van verzekeraars en verzekeringen een stuk gemakkelijker weet.

1. Kies de juiste momenten om verzekeraars te vergelijken

Gedurende het jaar zijn er meerdere momenten waarop het vergelijken van verzekeraars aanzienlijke voordelingen met zich meebrengt. Voor het vergelijken van zorgverzekeraars ligt dit moment bijvoorbeeld aan het eind van elk kalanderjaar. Aan het eind van het jaar starten de grote verzekeraars gigantische marketingcampagnes, waardoor de prijzen voor een verzekering vaak ook aanzienlijk lager liggen. Onder zorgverzekeraars heerst een aanzienlijke concurrentiestrijd, waar jij als consument bij het vergelijken natuurlijk goed van kunt profiteren!

2. Vergelijk ook de minder bekende verzekeraars

De meeste consumenten kiezen voor specifieke verzekeraars, omdat zij deze goed kennen of er al langere tijd klant zijn (geweest). Toch loont het ook om de minder bekende (online) verzekeraars goed te vergelijken. Deze verzekeraars hebben vaak minder (marketing)kosten en kunnen daardoor ook aanzienlijk lagere premies aanbieden. Natuurlijk is het ook van belang (net als bij de bekendere verzekeraars) om de polisvoorwaarden voor het afsluiten van de verzekering goed door te nemen.

3. Wacht niet te lang met beslissen

Heb je eenmaal een goede verzekering gevonden met voordelige polisvoorwaarden? Wacht dan niet te lang met het afsluiten van de verzekering. De premies van verzekeraars kunnen, mede vanwege concurrentiestrijd, op korte termijn flink fluctueren. Daar waar u nu bijvoorbeeld een premie voor een voordelig tarief kunt afsluiten bij een verzekeraar, kan dit tarief over enkele weken tot wel dubbel zo hoog zijn. Weet u zeker dat u de verzekering nodig hebt? Sluit dan de verzekering direct af!

Waarom zou ik een inboedelverzekering afsluiten?

Bent u net verhuisd naar een nieuwe koop- of huurwoning? Dan is het de hoogste tijd om uw verzekeringen weer een keer na te lopen. Het is natuurlijk een fijn gevoel om zeker te weten dat u goed bent verzekerd in het geval van schade. Een van de belangrijkste verzekeringen is de inboedelverzekering. De inboedelverzekering zorgt ervoor dat uw inboedel verzekerd is, bijvoorbeeld in het geval van diefstal of waterschade.

Wanneer een inboedelverzekering afsluiten

Bij het betrekken van een nieuwe woning kiezen de meeste mensen ervoor om een inboedelverzekering af te sluiten. Toch twijfelen nog veel mensen over het nut van een dergelijke verzekering. De inboedelverzekering is één van de goedkopere woonverzekeringen, voor een klein bedrag per maand bent u dus al verzekerd. Ondanks dat u wellicht verwacht dat de kans op schade aan uw inboedel niet heel groot is, blijkt dit in de praktijk toch niet zo te zijn. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat een lekkende kraan voor enorme waterschade zorgt in uw woning of appartement. Met de inboedelverzekering is al deze schade volledig gedekt.

Inboedelverzekering en brand

Niet alleen in het geval van waterschade of diefstal, maar ook in het geval van brand kan een inboedelverzekering uitkomst bieden. Zonder een inboedelverzekering is uw inboedel bij brand niet verzekerd, u zult dan alle kosten voor het vervangen van uw inboedel zelf moeten dragen. De kosten voor het vervangen van uw inboedel zijn doorgaans gigantisch hoog; tenslotte moet u rekening houden met de geldende nieuwprijzen.

Voor welk bedrag moet ik mijn inboedel verzekeren

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het bijzonder belangrijk dat u uzelf niet onverzekerd. Onderverzekeren betekent dat u bent verzekerd voor een lager bedrag dan de daadwerkelijke waarde van uw inboedel. Het resultaat hiervan is dat in het geval van brand, u een lager bedrag krijgt uitgekeerd dan de daadwerkelijke waarde van uw inboedel. Maak daarom altijd een realistische schatting van de waarde van uw inboedel en houdt het verzekerde bedrag hoger aan dan die schatting.