Is de reisverzekering een nuttige verzekering?

De zomer staat weer voor de deur. Tijd om een zomervakantie uit te zoeken of mogelijk heb je de reis al geboekt. Vergeet niet om ook een reisverzekering af te sluiten. Zonder deze verzekering loop je kans op hoge kosten bij calamiteiten tijdens je vakantie.

Bij een reisverzekering denk je aan het verzekeren van je bagage. Dat is inderdaad een onderdeel van de reisverzekering, maar niet de belangrijkste. Denk maar eens aan de kosten van repatriëring en de zorgkosten die je mogelijk toch zelf moet betalen als je niet verzekerd bent. Waarschijnlijk ga je geen claim indienen op de reisverzekering, maar het is zeker niet uit te sluiten.

Waarom is de reisverzekering belangrijk?

Naast het verzekeren van je bagage zijn ook andere dekkingen van groot belang. Wist je dat de reisverzekering ook uitkeert als je met spoed terug moet naar Nederland. Bijvoorbeeld als je ouders in Nederland iets ernstigs overkomt. De kosten hiervan zijn hoog. Het kan ook zijn dat je zelf in het ziekenhuis terecht komen en met spoed terug moet naar Nederland. De reisverzekering keert ook uit bij repatriëring. In verband met een bosbrand moet je bijvoorbeeld uit de regio gehaald worden waar je vakantie viert. Wat dacht je van de kosten van een zoekactie als één van de kinderen spoorloos is?

In het buitenland loop je meer risico’s en dus is een reisverzekering zeker aan te raden. Ook medisch gezien is het risico veel groter. Je Nederlandse zorgverzekeraar biedt wereldwijd dekking, maar mogelijk worden niet alle kosten worden vergoedt. Dat is zeker iets om op te letten.

Vergelijk en zoek de beste reisverzekering

Je kunt bij een willekeurige verzekeraar een reisverzekering afsluiten, maar je kunt beter vergelijken en het beste aanbod kiezen. Hoewel verzekeraar vrijwel allemaal dezelfde dekking bieden, zijn de verschillen in premie tussen de verzekeraars wel groot. Zorg dat je niet teveel betaalt.

Verschillen tussen reisverzekeringen zijn groot

De reisverzekeringen van de diverse verzekeraars wijken sterk van elkaar af wat betreft de premie en de voorwaarden. Je kunt veel geld besparen door de reisverzekering niet af te sluiten bij de eerste de beste verzekeraar. Vergelijken loont! Je kunt de premie verlagen en de reisverzekering selecteren die qua dekking het beste bij jou past.

Op het eerste oog lijken alle reisverzekeringen dezelfde dekking te bieden, maar als je beter kijkt zijn de verschillen groot. In onze berekeningstool kun je reisverzekeringen op premie vergelijken, maar je kunt ook de onderlinge verschillen tussen de diverse verzekeringen inzien. Een reisverzekering kan wel goedkoop zijn, maar wat krijg je voor je geld? Sommige verzekeraars vergoeden maximaal €1.000 bij diefstal van bagage. Andere verzekeraars bieden een dekking van maximaal €2.500 voor bagage. Dergelijke verschillen zie je bijvoorbeeld ook bij het eigen risico en de poliskosten.

Sluit de verzekering af die aansluit bij jouw wensen

Je wilt zo weinig mogelijk betalen en de beste dekking. Daarom raden wij jou aan om de reisverzekeringen ook op voorwaarden te vergelijken. Ga jij bijvoorbeeld duiklessen nemen? Sommige verzekeraars bieden hier standaard dekking voor. Bij andere verzekeraars moet je er aanvullend voor betalen. Is de waarde van jouw bagage niet hoger dan €1.000? Voor jou is het dan geen probleem dat de reisverzekering bagage met een waarde boven €1.000 niet vergoedt.

Waarom wordt de doorlopende reisverzekering vergeleken?

Voor de meeste vakantiegangers is de doorlopende reisverzekering voordeliger dan de aflopende reisverzekering. Dit gaat zeker op als je meerdere keren op vakantie gaat. Hierbij tellen weekendjes weg ook mee. Je sluit al een doorlopende reisverzekering af voor €1,49 per maand.

Onzinnige dekkingen in reisverzekeringen

Als je op vakantie gaat moet je een reisverzekering afsluiten. Het is natuurlijk niet verplicht, maar wel verstandig. Je kunt in het buitenland in de financiële problemen komen zonder een dergelijke verzekering. Maar blijf wel opletten! Laat je geen te dure reisverzekering aansmeren. Een aantal zaken waar je op moet letten zullen wij toelichten.

Je kunt naast de basis reisverzekering ook kiezen voor uitbreidingen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het skiën en andere gevaarlijke sporten mee te verzekeren. Bij een skivakantie moet je deze dekking zeker meenemen. Niet alle aanvullingen zijn noodzakelijk.

Zorgkosten meeverzekeren voor een binnenlandse vakantie?

Bij vakanties binnen Nederland hoef je zorg niet mee te verzekeren. Je hebt deze kosten namelijk al verzekerd via de verplichte zorgverzekering. Let op! Heb jij een budget zorgverzekering of een natura zorgverzekering? In dat geval heb je geen volledige keuzevrijheid in zorgverleners. Dit kun je ondervangen door contact op te nemen met de zorgverzekeraar, voordat je medische kosten gaat maken. Bij spoedeisende hulp hoef je hier niet op te letten. Deze kosten worden volledig gedragen door de zorgverzekeraar.

Zorgkosten meeverzekeren voor een buitenlandse vakantie?

De zorgverzekering biedt ook dekking in het buitenland, maar vaak niet volledig. Als je alleen de basisverzekering hebt, is het verstandig om zorg mee te verzekeren op de reisverzekering. De meeste aanvullende dekkingen zorgen voor een volledige dekking in het buitenland. Informeer altijd vooraf bij de zorgverzekeraar.

Moet geld meeverzekerd worden?

Contant geld moet je vaak aanvullend meeverzekeren. Doe dit alleen als je over veel contant geld beschikt. Zorg wel voor een creditcard waar je in geval van nood gebruik van kunt maken.

Heb je een werelddekking nodig?

Bij verre reizen moet je vaak een reisverzekering hebben met een werelddekking. Ga je daarna minder ver op vakantie? Verwijder de werelddekking dan weer uit de verzekering. Het is onzinnig om te betalen voor dekkingen waar je geen gebruik van gaat maken.

Meer weten? Je kan makkelijk en snel reisverzekeringen vergelijken op deze website.