Is een all risk autoverzekering interessant?

Bij de aanschaf van een nieuwe auto is het natuurlijk ook weer tijd om de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Voordat je kunt beginnen met het vergelijken van autoverzekeringen, is het natuurlijk van belang om eerdere duidelijk te hebben naar welke verzekeringsvorm je precies zoekt. Bij autoverzekeringen worden er drie verschillende verzekeringsvormen onderscheiden, te weten de WA autoverzekering, de WA beperkt casco autoverzekering en de volledig casco (all risk) autoverzekering.

Wat is er precies verzekerd met een all risk autoverzekering?

Met een all risk verzekering ben je maximaal verzekerd met jouw auto. Onder de dekking valt o.a. schade aan de auto door een aanrijding die zelf veroorzaakt is, schade door vandalisme en schade door een slippartij. Natuurlijk wordt opzettelijk veroorzaakte schade aan de auto nooit vergoed. Met een all risk autoverzekering ben je er dus van verzekerd dat de schade aan jouw eigen auto wordt vergoed, ongeacht of jij het ongeluk hebt veroorzaakt of niet.

Wanneer is een all risk autoverzekering interessant?

Een all risk autoverzekering is voornamelijk interessant bij jonge auto’s. Natuurlijk moet je er niet aan denken dat je net een nieuwe auto hebt gekocht en binnen enkele weken na aanschaf door een aanrijding zelf voor alle schade op te moeten draaien. In een dergelijk geval kan de all risk autoverzekering direct uitkomst bieden; ongeacht de schuldvraag bij de aanrijding is de schade dan gewoon gedekt.

Wanneer is een all risk autoverzekering niet interessant?

Een all risk verzekering is doorgaans niet interessant bij auto’s met een lage dagwaarde. Meestal betreffen dit dan ook de wat oudere auto’s. Bij dergelijke auto’s loont het vaak niet om een relatief dure all risk autoverzekering af te sluiten, de maandelijks te betalen premie is dan namelijk niet in verhouding met de werkelijke waarde van het voertuig.

In het geval van een oldtimer kan het bijvoorbeeld wel interessant zijn om een all risk verzekering af te sluiten. Ondanks de leeftijd vertegenwoordigen deze auto’s meestal nog wel een hoge dagwaarde.

Bekijk ons overzicht van autoverzekeringen en zie de verschillen in premie tussen een WA dekking, een WA beperkt casco dekking en een volledig casco (all risk) dekking.

Ook in 2017 autoverzekering duurder

In 2016 zijn de premies van autoverzekeringen flink gestegen, gemiddeld maar liefst € 117 per jaar. De aanleiding is als volgt. Met de opkomst van het internet gingen verzekeraars steeds scherper concurreren. Zo scherp, dat de Nederlandse Bank autoverzekeraars opriep om de premie voor de autoverzekering te verhogen. En ja hoor, hier hebben ze massaal gehoor aan gegeven en blijven dit geven.

De verwachting is dat ook in 2017 autoverzekeringen fors duurder zullen worden. Dit stelt vergelijkingswebsite Independer november jl. in de Telegraaf.
Met name voor jongeren die een WA-verzekering afsluiten, zijn de gevolgen groot. Waren de premies voor met name WA-verzekeringen in 2016 al flink gestegen (€ 144 per jaar), deze zullen naar verwachting in 2017 ook nog verder stijgen. Het loont dan ook zeker de moeite om autoverzekeringen aandachtig te vergelijken. De premieverschillen kunnen groot zijn. Prijsvergelijker Pricewise wijst op de kleine lettertjes. Volgens hen rekenen sommige verzekeraars opeens vreemde heffingen die enkele tientjes per jaar kunnen kosten.

Vergelijk hier online de meest gekozen autoverzekeringen en kijk wat de verschillen in premie op dit moment zijn.

Relevant

kunnen auto verzekeringen duurder worden?, verzekeren via pricewise is duurder

Autoverzekeringen worden duurder! Vergelijken loont

De afgelopen jaren hebben verzekeraars een onderlinge concurrentiestrijd uitgevochten. Verzekeraars moesten hierin mee gaan, waardoor de premies te laag waren. Sinds december 2015 zijn de premies voor autoverzekeringen sterk gestegen. De verwachting is dat de premies ook dit jaar nog sterk blijven stijgen. Wat moet je doen als de verzekeraar je een premieverhoging voorspiegelt? Premies vergelijken en overstappen naar een goedkopere verzekeraar.

Mede door de opkomst van vergelijkingssites zijn verzekeraars genoodzaakt om scherpe tarieven te hanteren. De Nederlandse Bank heeft autoverzekeraars opgeroepen om de premie voor de autoverzekering te verhogen. Hier hebben ze massaal gehoor aan gegeven. De WA-verzekering is inmiddels 20% duurder geworden. Vooral jonge automobilisten zijn de dupe. Zij betalen gemiddeld nu al 23% meer in vergelijking met de tarieven van december 2015.

Vooral de WA-autoverzekering is duurder geworden

Op jaarbasis kost de WA-verzekering nu gemiddeld €89 meer in vergelijking met de tarieven van eind vorig jaar. Bij de WA beperkt casco is de stijging €73 en bij de WA casco (all risks) €65. Bij de WA beperkt casco gaat het om een stijging van 15% en bij de WA casco om 9%. De schadelasten van de WA verzekering vormt het grootste probleem, vandaar dat deze premies ook het sterkst gestegen zijn.

Huidige verzekering opzeggen

Verzekeraars werken met contracten van één jaar. Nadat de verzekering één jaar gelopen heeft, is de verzekering dagelijks opzegbaar. Sommige verzekeraars hanteren een opzegtermijn van een maand. Bij het opzeggen van de verzekering op 15 juli blijft de polis dan nog doorlopen tot 15 augustus.

Bereken hoeveel je kunt besparen

Aan de hand van onze berekeningstool kun je berekenen hoeveel je kunt besparen door over te stappen. Een vergelijking maak je binnen een paar minuten en het overstappen wordt begeleid door de verzekeraar. Een eenvoudige manier om tot honderden euro’s per jaar te besparen.