Ook in 2017 autoverzekering duurder

In 2016 zijn de premies van autoverzekeringen flink gestegen, gemiddeld maar liefst € 117 per jaar. De aanleiding is als volgt. Met de opkomst van het internet gingen verzekeraars steeds scherper concurreren. Zo scherp, dat de Nederlandse Bank autoverzekeraars opriep om de premie voor de autoverzekering te verhogen. En ja hoor, hier hebben ze massaal gehoor aan gegeven en blijven dit geven.

De verwachting is dat ook in 2017 autoverzekeringen fors duurder zullen worden. Dit stelt vergelijkingswebsite Independer november jl. in de Telegraaf.
Met name voor jongeren die een WA-verzekering afsluiten, zijn de gevolgen groot. Waren de premies voor met name WA-verzekeringen in 2016 al flink gestegen (€ 144 per jaar), deze zullen naar verwachting in 2017 ook nog verder stijgen. Het loont dan ook zeker de moeite om autoverzekeringen aandachtig te vergelijken. De premieverschillen kunnen groot zijn. Prijsvergelijker Pricewise wijst op de kleine lettertjes. Volgens hen rekenen sommige verzekeraars opeens vreemde heffingen die enkele tientjes per jaar kunnen kosten.

Vergelijk hier online de meest gekozen autoverzekeringen en kijk wat de verschillen in premie op dit moment zijn.

Relevant

kunnen auto verzekeringen duurder worden?, verzekeren via pricewise is duurder

Autoverzekeringen worden duurder! Vergelijken loont

De afgelopen jaren hebben verzekeraars een onderlinge concurrentiestrijd uitgevochten. Verzekeraars moesten hierin mee gaan, waardoor de premies te laag waren. Sinds december 2015 zijn de premies voor autoverzekeringen sterk gestegen. De verwachting is dat de premies ook dit jaar nog sterk blijven stijgen. Wat moet je doen als de verzekeraar je een premieverhoging voorspiegelt? Premies vergelijken en overstappen naar een goedkopere verzekeraar.

Mede door de opkomst van vergelijkingssites zijn verzekeraars genoodzaakt om scherpe tarieven te hanteren. De Nederlandse Bank heeft autoverzekeraars opgeroepen om de premie voor de autoverzekering te verhogen. Hier hebben ze massaal gehoor aan gegeven. De WA-verzekering is inmiddels 20% duurder geworden. Vooral jonge automobilisten zijn de dupe. Zij betalen gemiddeld nu al 23% meer in vergelijking met de tarieven van december 2015.

Vooral de WA-autoverzekering is duurder geworden

Op jaarbasis kost de WA-verzekering nu gemiddeld €89 meer in vergelijking met de tarieven van eind vorig jaar. Bij de WA beperkt casco is de stijging €73 en bij de WA casco (all risks) €65. Bij de WA beperkt casco gaat het om een stijging van 15% en bij de WA casco om 9%. De schadelasten van de WA verzekering vormt het grootste probleem, vandaar dat deze premies ook het sterkst gestegen zijn.

Huidige verzekering opzeggen

Verzekeraars werken met contracten van één jaar. Nadat de verzekering één jaar gelopen heeft, is de verzekering dagelijks opzegbaar. Sommige verzekeraars hanteren een opzegtermijn van een maand. Bij het opzeggen van de verzekering op 15 juli blijft de polis dan nog doorlopen tot 15 augustus.

Bereken hoeveel je kunt besparen

Aan de hand van onze berekeningstool kun je berekenen hoeveel je kunt besparen door over te stappen. Een vergelijking maak je binnen een paar minuten en het overstappen wordt begeleid door de verzekeraar. Een eenvoudige manier om tot honderden euro’s per jaar te besparen.

Wanneer is de autoverzekering opzegbaar?

Tot enkele jaren geleden was een verzekering uitsluitend te beëindigen per de zogenaamde prolongatiedatum. Daarnaast moest de polis ook nog een aantal maanden vóór deze bewuste datum schriftelijk opgezegd worden. Gelukkig zijn de voorwaarden voor het beëindigen van verzekeringen versoepeld. Graag leggen wij uit wanneer jij onder je autoverzekering uit kunt.

In het verleden boden verzekeraars contracten aan met een looptijd van meerdere jaren. Voor zakelijke verzekeringen gebeurt dit nog steeds, maar voor particulieren verzekeringen vrijwel niet meer. Bij het afsluiten van een autoverzekering zit je er in principe één jaar aan vast, maar er zijn redenen om toch op te zeggen.

Polis opzegbaar bij verkoop van de auto

Bij verkoop van de auto is de verzekering direct opzegbaar. Ook bij verkoop kort na het afsluiten van de verzekering. Bij verkoop krijg je een vrijwaringsbewijs. Deze kun je naar de verzekeraar sturen met het verzoek om de polis te beëindigen. De auto die je weer koopt ga je weer verzekeren bij de verzekeraar die de beste autoverzekering aanbiedt tegen de scherpste prijs.

Polis beëindigen nadat deze één jaar gelopen heeft

Verzekeraars houden een contractperiode van één jaar aan. Na het eerste verzekeringsjaar gaat de verzekeraar de polis stilzwijgend verlengen voor een jaar. Je hebt echter wel de mogelijkheid om de verzekering tussentijds op te zeggen na een contractperiode van één jaar. Dit kan zonder opgave van reden. Eventueel houdt de verzekeraar nog een opzegtermijn van één maand aan.

De verzekeraar past tussentijds de verzekeringsvoorwaarden of de premie aan

Bij het afsluiten van een verzekering ga je een overeenkomst met de verzekeraar aan. Jij moet premie betalen en de verzekeraar biedt dekking. Een verzekeraar mag niet zonder reden de premie verhogen of de polisvoorwaarden versoberen. Gebeurt dit wel? Dan heeft de verzekerde het recht op de polis tussentijds te beëindigen. Dus ook gedurende het eerste verzekeringsjaar.

Houd de verzekeraar scherp

Zit jij al jaren bij dezelfde verzekeraar? Grote kans dat je teveel betaalt. Je kunt erachter komen door twee minuten de tijd te nemen om de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit geldt overigens niet alleen voor de autoverzekering. Bovenstaande geldt voor de meeste verzekeringen.